Tavlanın atası Umman’da bulundu

Tavlanın atası Umman’da bulundu

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Umman’ın kuzeyinde bulunan Qumayrah Vadisi’nde kazı çalışmalarında arkeologlar 4 bin yıllık masa oyununu ortaya çıkardı. Günümüzdeki tavla oyunun atası olarak kabul edilen antik eserin Bronz Çağı’ndan kalma olduğu belirtildi. Kaza çalışmalarında oyunun yanı sıra bakır kalıntıları da keşfedildi.

Umman Qumayrak Vadisi’ndeki Ayn Bani Sa’dah çevresinde süren kazı çalışmaları Aralık ayında tamamlandı. Varşova Üniversitesi ve Umman’ın Miras ve Turiz Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarında bir odanın içinde gömülü bulunan oyun tahtası bulundu. Bronz Çağı’ndan kalan 4 bin yıllık masa oyunu her bir merkezi bir girintiye sahip en az on üç işaretli kareden oluşuyor.

EN YAKIN MODERN KARŞILIĞI TAVLA

Arkeolog Piotr Bieliński, “Bu tür eserler nadirdir, ancak benzerleri Hindistan'dan Mezopotamya ve Doğu Akdeniz'e kadar uzanan bölgelerde bulundu” dedi. Ayrıca, araştırmacılar, oyunun kuralları tam olarak bilinmese de, günümüzde British Museum'da sergilenen "Kraliyet Ur" oyununa benzerlik gösterdiğini ve en yakın modern karşılığının tavla olduğunu söyledii. Araştırmacılar, Tunç Çağı oyununa ilişkin yaptıkları açıklamada,  “İki oyuncu, tavlada olduğu gibi muhtemelen taşlarını rakibinden önce tahtanın etrafında dizmek için zar atıyorlardı” dedi.           

Tavlanın atası Umman’da bulundu       

                    

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...