Eski zamanlarda nezaket vardı

Eski zamanlarda nezaket vardı

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Osmanlı edebiyat ve matbuat dünyasından isimlerin kartpostalları, bugüne taşındı...

MURAT ÖZTEKİN

Zafer Şık tarafından hazırlanan “Osmanlıca Kartpostal Kitabı”, Şair Nigâr Hanım’dan Yahya Kemal’e, Abdülhak Şinasi Hisar’dan Lütfi Simavi’ye varıncaya kadar pek çok mühim simanın kendi el yazılarıyla kaleme alıp çeşitli isimlere gönderdiği kartpostalları bir araya getiriyor. Bulak Neşriyat’tan çıkan eserde, 76 kartpostalın orijinal görüntüleri, Latinize edilmiş hâlleriyle birlikte okuyucuya sunuluyor. Mazinin renkli taraflarını ortaya koyan eser; hem unutulmakta olan kartpostal kültürünün numunelerini hem de Osmanlıya hâkim olan samimi nezaketi gözler önüne seriyor.

Eski zamanlarda nezaket vardı

Kitapta Türk edebiyatının büyük şairi Yahya Kemal’in talebelik yıllarında “Agâh” ismiyle 1910 yılında Cenevre’den babasına gönderdiği kartpostal da yer alıyor. “Sevgili Beybabacığım. Güzel bir pansiyona yerleştim” diye yazan şair, adresini veriyor. Yazar Şık ise eseri hakkında şu ifadeleri kullanıyor: Kartpostallarla siyah beyaz zamanların bizi aydınlatacak renkli cihetini bugüne taşımaya çalıştım. Zira seçilen ifadelerin zarafeti, diyaloglardaki hitaplar insanı çok etkiliyor. Aynı zamanda Osmanlı Türkçesini öğrenmeye teşvik amacıyla da böyle bir eser ortaya çıktı. Bu eserdeki kartpostalları Devlet Arşivleri, İBB arşivi ve Taha Toros arşivi gibi kaynaklardan elde ettik”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...