HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Çavuşoğlu: Sondaj Türkiye'nin kıta sahasında

Çavuşoğlu: Sondaj Türkiye'nin kıta sahasında
Mevlüt Çavuşoğlu, Çacuşoğlu, Petrol, Haber

POLİTİKA Haberleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fatih gemisinin Akdeniz’de Türk kıta sahanlığındaki sondaj faaliyeti hakkında, BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyeleri ile AB’nin dışişleri bakanlarına ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye mektup gönderdi.

Çavuşoğlu, mektubunda, Türkiye’nin siyasi ve hukuki tutumunu ayrıntılı şekilde anlattı.  Kıbrıs Adası’ndan 75 km uzaktaki sondaj noktası dahil Türk hükümetinin 2009 ve 2012’de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ruhsat verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, AB’nin üyelik dayanışması altında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) desteğinin uluslararası hukukla bağdaşmadığını kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, üçüncü tarafların çakışan deniz yetki alanı ihtilaflarında taraf olmamalarının esas olduğunu, üçüncü tarafların adeta mahkeme yerine geçerek sınırın nereden geçeceğine karar veremeyeceklerini kaydetti.
Mektupta, Kıbrıs Adası’nın batısında kalan deniz alanında nihai bir çözümün ancak Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra mümkün olabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesine kapsamlı çözümün olmadığı mevcut durumda, AB’nin deniz yetki alanı meselesinde taraf tutmamasının ve yapıcı bir rol oynamasının beklendiğini Mogherini’ye açıkça belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu, aynı şekilde, ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasından Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı ABD’li muhatabına mektubunda iletti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...