Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

POLİTİKA Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Nikos Dendias, gerçekleştirilen görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye ve Yunanistan'ın aşı sertifikası konusunda anlaştığı duyuruldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Diyalog kanallarımızın yeniden canlandırılması olumlu. Sorunlarımızın çözümü için ilişkilerimizin güçlendirilmesi önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

ANADOLU EFES'İN ŞAMPİYONLUĞU
Düzenlenen basın toplantısına, Anadolu Efes'in şampiyonluğunu tebrik ederek başlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelecek sene Türk ve Yunanistan takımlarının play-off'ta karşılaşmasını dilediğini söyledi.

5 yıl aradan sonra Yunanistan'da tekrar bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, kendisine ve heyetine gösterilen ilgi ve misafirperverlik için teşekkür etti.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

AŞI SERTİFİKASI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Nikos Dendias, iki ülkenin aşı sertifikası konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Bakan Çavuşoğlu, “Bugün Yunanistan ile Covid-19 aşılarının karşılıklı tanınması kararını aldık” ifadelerini kullanırken, Dendias, "Aşı sertifikasının tanınması konusunda anlaştık.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, hem Türkiye hem Yunanistan'ın farklı ülkelerle mutabakata vardığını hatırlatarak, Türkiye'nin AB üyesi olan Macaristan, Bulgaristan ve Sırbistan ile karşılıklı anlaşmaya vardıklarını belirtti.

'DİYALOĞA HAZIRIZ' MESAJI
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Dendias ve heyetlerle yaptıkları görüşmelerde ilişkileri kapsamlı şekilde ele aldıklarını, bölgesel konuları değerlendirdiklerini, istişare ettiklerini belirterek, Yunan tarafıyla somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başlandığını aktardı.

"25 maddede görüş birliğine vardık. Bugün vardığımız mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu katkı yapacaktır." açıklamasında bulunan Çavuşoğlu, sözlerine,  "İnanıyorum ki bugün vardığımız mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu etki yapacaktır. Bu olumlu adımları önümüzdeki süreçte özellikle turizm iş birliği noktasında artırmak istiyoruz. Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloğa, görüşmelere hazırız." şeklinde devam etti.

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki siyasi ve askeri diyalogların tüm kanallarda ilerlediğini, bundan önceki siyasi istişarelerin 62'ncisinin ve bakanlıklar arasındaki siyasi istişarelerin Atina'da yapıldığını hatırlatarak, 63'üncü istişari görüşmelerin Türkiye'de yapılacağını ve en kısa zamanda Yunanistan tarafına tarih önerilerinde bulunacaklarını kaydetti.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER SÜRECİ
İki ülkenin askeri makamları arasında "Güven artırıcı önlemler süreci"nin 4'üncüsünün video konferans yöntemiyle geçen hafta düzenlendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçlerde düzenlenecek fiziki toplantı için Yunan heyetini Türkiye'ye beklediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, iki ülke liderlerinin NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelmesinin öngörüldüğünü belirterek, uzun süredir çözüm bekleyen meselelerin ve görüş ayrılıklarının iyi komşuluk, uluslararası iş birliği, karşılıklı hak ve çıkarlara saygı temelinde çözülmesini istediklerini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, bunun için diyaloğun kesintisiz sürmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu konuda da her iki tarafta da irade vardır, bugün bir kez daha teyit ettik. Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için bundan sonra görüşmeye hazırız, diyaloğa hazırız. Bu konuda Dendias'la birlikte çalışmaya devam etme konusunda hemfikiriz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

AŞI OLANLAR HER İKİ ÜLKEYİ ZİYARET EDEBİLECEK
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye ile Yunanistan arasında Covid-19 aşılarının karşılıklı tanınması konusunda anlaşmaya varıldığını belirterek "Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır." dedi.

Çavuşoğlu ile görüşmesinde sadece ikili ilişkileri değil, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkileri de değerlendirme fırsatı bulduklarını kaydeden Dendias, iki ülke arasında çok sayıda fikir ayrılığı olduğunu anımsattı.

Dendias, bu görüşmenin hedefinin, "bir ilk anlaşma sürecini başlatmak olduğunu" belirterek, "Eğer bu mümkün olabilirse, daha sonra da aşamalı olarak zaman içerisinde bir normalleşemeye doğru ilerlemek amacındayız." ifadelerini kullandı.

Bir ekonomik iş birliği program listesi üzerinde anlaşma sağlandığını bildiren Dendias, "Covid-19 aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Aşı olmuş ya da test sonucu negatif çıkan vatandaşlar, karşılıklı olarak her iki ülkeyi ziyaret edebilecek. Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır." şeklinde konuştu.

Bugün Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin bir fırsat olduğunun altını çizen Dendias, "Bu görüşme, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında NATO zirvesi marjında bir toplantı yapılmasını kararlaştırmak açısından da bir fırsat teşkil etti." diyerek sözlerini tamamladı.

ÇAVUŞOĞLU'NA ANADOLU EFES TEBRİĞİ
Dendias, konuşmasını tamamlarken, Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde İspanya temsilcisi Barcelona'yı 86-81 yenerek şampiyon olan Anadolu Efes'in başarısından dolayı Bakan Çavuşoğlu'nu tebrik etti.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

DÜN ATİNA'YA GELMİŞTİ
Bakan Çavuşoğlu, dün resmi ziyarette bulunmak üzere Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gelmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede heyetler de hazır bulundu.

Görüşmede ikili ilişkiler, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki gelişmeler ile Yunanistan'ın Türk azınlığa yönelik tutumu ele alındı.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

AZINLIK HAKKINDA BİLGİ ALDI
Batı Trakya ve Atina'yı kapsayan iki günlük ziyareti çerçevesinde dün Gümülcine'ye gelen Çavuşoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi kabul ederek azınlığın durumu hakkında bilgi aldı.

Görüşme ile ilgili bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, "Haklarını arama mücadelelerinde her daim ve kararlılıkla Türk Azınlığın yanında olduğumuzu vurguladık ve güçlü desteğimizin altını bir kez daha çizdik." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

GÜMÜLCİNE CELAL BAYAR AZINLIK LİSESİ'NDE İNCELEME
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi'nde incelemelerde bulunmak üzere bir ziyaret gerçekleştirdi.

Twitter hesabı üzerinden ziyaret ile ilgili değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, "Soydaş çocuklarımızın daha iyi koşullarda eğitim görmeleri ve her yaşta ana dillerinde eğitim almaları önemli. Bu sorunların çözümü için soydaşlarımıza desteğimiz sürecek." dedi.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

DR. SADIK AHMET'İN KABRİNE ZİYARET
Türk köyü Çepelli’de BTTADK'nin kendi onuruna verdiği yemeğe katılmış ve Batı Trakya davasının sembol isimlerinden merhum Dr. Sadık Ahmet'in kabrini ziyaret etti.

Sosyal medya üzerinden kabir ziyareti ile ilgili bir paylaşımda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türk Azınlığının hakları için son nefesine kadar mücadele etmiş dava adamı merhum Sadık Ahmet’in Gümülcine’deki kabrini ziyaret ettik. Sadık Ahmet'in davasına sahip çıkan tüm soydaşlarımıza selam olsun." notunu ekledi.

Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...