Hakan Fidan açıkladı: Edoğan'ın Irak ziyaretinde 20'den fazla anlaşma imzalanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hakan Fidan açıkladı: Edoğan'ın Irak ziyaretinde 20'den fazla anlaşma imzalanacak

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 yıl aradan sonra gerçekleştireceği Irak ziyaretine ilişkin konuştu. 22 Nisan'daki ziyaretle birlikte Irak-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacağı beklentisi varken, Bakan Fidan, "20'den fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatlar tamamlandı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra 22 Nisan'da (yarın) Irak'a gidecek. Erdoğan, Irak'ın başkenti Bağdat'ı ziyaret etmesinin ardından Erbil'e de gidecek. Erdoğan, Bağdat ve Erbil hattında üst düzey yetkililerle görüşecek. Tarihi ziyarette Orta Doğu'daki sıcak gündem, terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma konuları masada olacak.

20'DEN FAZLA ANLAŞMA İMZALANACAK

İstanbul’da Moritanya Dışişleri Bakanı Muhammed Salim Vild Merzuk ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'da kritik ziyarete ilişkin konuştu. 

Erdoğan'ın Irak ziyaretinde 20'den fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatların tamamlandığını söyleyen Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bizim amacımız bölgesel istikrarın, refahın ve kalkınmanın mümkün olduğu bir ilişki trafiği içerisinde bulunmak, ilişkilerimize bu şekilde kurumsallaşma getirmek, bölgede düzenin ve refahın gelişmesi için elimizden geleni yapmak.

Seyahat iki ayaklı olacak Bağdat ve Erbil ayağı var. Bağdat’ta Cumhurbaşkanımız hükümet başkanı ile bir araya gelip bir çalışma toplantısı yemeği olacak. Daha sonra anlaşmalar imzalanacak. Kendisi ayrıca Irak Cumhurbaşkanı ile bir araya gelecek.

Hakan Fidan açıkladı: Edoğan'ın Irak ziyaretinde 20'den fazla anlaşma imzalanacak - 1. Resim

'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ'

Irak büyük potansiyeli ve imkanlara sahip olmasına rağmen temel hizmetlerin halka ulaştırılması konusunda büyük sıkıntılar yaşamakta. Mevcut hükümetin farkındalık geliştirdiğini görüyoruz. Hep beraber neler yapabiliriz, daha iyi bir sulama sistemi nasıl kurulabilir. Enerji konuları nasıl hayata geçirilebilir. Bu konuda Türkiye olarak her türlü desteği verme konusunda bir kararlılığımız var."

ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yılın ardından Irak'ın başkenti Bağdat'a gidiyor. Ziyaretin en önemli gündem maddeleri; terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğal gaz ve petrol akışı yer alacak.

Türkiye'nin, teröre karşı Irak'la ortak harekat merkezi kurması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında, bu merkezin de gündeme gelmesi öngörülüyor.

Kritik görüşmedeki bir başka konu başlığı ise Irak’ın su sorunu. Erdoğan, Irak’ın su konusundaki beklentisini bildiklerini, bunun karşılanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti. Bu yönde de önemli adımlar atılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat’taki resmi ziyaretinin ardından Erbil’e de gidecek.

Erdoğan’ın Irak ziyareti kapsamında İş Forumu da düzenlenecek. Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar ele alınacak. İki ülke arasında ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. 

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...