İftara kalan zaman
20:27:00

Nerede o eski simitler

Nerede o eski simitler

Eski İstanbul’da Galata, Kumkapı, Samatya ve Beylerbeyi’ndeki fırınlar, imal ettikleri kaliteli simitlerle nam salmıştı.

Bu simitlerin hamuru un, su, süt, şeker, susam ve tuzla karılırdı. Hamur mayalanınca halka biçimi verilir, daha sonra da pekmezli soğuk suya atıldıktan sonra susama batırılıp fırına atılırdı. Eski ustalara göre simidin 22 ayar Osmanlı altınının rengini alması şarttı. Sütlü simit, makarna simidi veya şerbet simidi en meşhurlarıydı. Eskiden ramazan-ı şerîf girdiğinde fırınlarda sadece pide değil, simit çıkarmak da gelenekti. Evine simit alan bazı zenginler, serginin yahut fırının önünden geçen yoksulları da sevindirirdi. Aradan geçen zaman içinde ramazan ayında fırınların pideyle birlikte simit çıkarma geleneği de sona erdi.

08.05.2019 - 06:27