Dişçiye gitmek orucu bozar mı? Dişe iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dişçiye gitmek orucu bozar mı? Dişe iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Ramazan Haberleri

Oruçluyken diş tedavisi yaptırmak orucu bozmayan durumlar arasında gösterilir. Ancak yine diş tedavisi esnasında orucu bozan bazı durumların varlığı da ayrıca belirtilir. Öte yandan oruçluyken dişçiye gitmek tek başına orucun bozulması için yeterli bir gerekçe değildir.

Kişi diş tedavisi yaptırmadığı için ya da uzun süreli ağrı çektiği için dişçiye gitme ihtiyacı duyuyor ise bu eylemi rahatlıkla gerçekleştirebilir ve hatta mutlaka dişçiye gitmelidir. Fakat özellikle estetik nedenlerle dişçiye gidilecekse ve tedavi esnasında kullanılacak yöntemler oruç tutmaya engel oluşturuyorsa, bu durumdan kaçınılması gerekir. Estetik tedavilerde, tedavi ertelenebilir ya da iftar ile sahur arasındaki zaman diliminde yaptırılabilir.

DİŞ TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA ORUCU BOZAR?

Diş tedavisinin orucu bozduğu durumlar arasında bazı ana tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemler her ne kadar gıdalanma, beslenme amacı ile yapılmasalar da yutkunmayı ya da besin girişini sağlamaları ile orucu bozan etmenler arasında gösterilebilirler. Bu durumlardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tedavi esnasında ağza alınan çalkalama suyunun yutulması
  • Dişin veya diş etinin kanaması ve bu kanamanın tükürük miktarına eşit ya da daha fazla olması
  • Diş veya diş eti kanamalarının tükürükle birlikte yutulması
  • Tedavide kullanılan maddelerden herhangi birinin yutulması
  • Estetik gerekçelerle yaptırılan tedavilerde, tedavi sürecindeki dolgu ya da estetik malzemelerinin çiğnenmesi, yutulması

DİŞ RÖNTGENİ ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken diş röntgeni çektirmek orucu bozan durumlar arasında gösterilemez. Çünkü diş röntgeni besin yutmaya ya da gıdalanmaya neden olan bir durum değildir. Öte yandan diş röntgeni öncesi ya da sonrası ve hatta diş röntgeninin çekim esnasında kişi; herhangi bir madde, su veya kan yutarsa orucu bozulabilir. Dolayısıyla kişilerin tedavilerini aksatmayacak şekilde ertelemeleri veya süreç içerisinde dikkatli olmaları tavsiye edilir. Fakat özetle oruçluyken dişçiye gitmek ya da diş röntgeni çektirmek tek başına orucun bozulmasına neden olacak bir durum değildir.

Dişçiye gitmek orucu bozar mı? Dişe iğne yaptırmak orucu bozar mı?

DİŞE İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken dişe iğne yaptırmak lokal anestezi olarak kabul edilir ve tıbbi bir gerekçe olarak kabul edildiği için orucu bozmaz. Genellikle bu tip enjeksiyonların orucu bozar nitelikte tanımlandırılmaları ise enjeksiyon ile vücuda iletilen gıda veya besin takviyeleridir. Oysa lokal anestezi altında verilen bu tip ilaçlarda, iğnelerde herhangi bir takviyeden söz edilemez.

Genel anestezilerin orucu bozma nedeni ise bölgesel olmamaları ve serumu mecburi kılmalarıdır. Serumlar vücuda bileşen almayı, aktarmayı hedefleyen yapıcı kaynaklar iken sınırlı anestezi de denilen diş iğneleri ya da lokal anesteziler bu minvalde ilerlemez. Dolayısıyla diş iğneleri olarak adlandırdığımız ve dişe vurularak yapılan bu lokal anesteziler orucun bozulmasına neden olmaz.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken diş fırçalamak kesinlikle orucu bozan durumlar arasında gösterilemez. Çünkü fırçalama esnasında herhangi bir yutma durumu söz konusu değildir. Ancak macun, su veya kan fark etmeksizin diğer hiçbir kaynağın vücuda giriş yapmaması gerekir. Aksi halde kişiler, oruçlarının bozulması durumu ile karşılaşabilirler. Dolayısıyla bu noktada dikkatli olmak ilk kuraldır da diyebiliriz.

Öte yandan oruçluyken dişçiye gitmek isteyen hemen hemen herkes, ilk etapta diş fırçalamak isteyeceği için bu soruyu sorar. Fakat genele bakıldığında; yukarıda yazan önemli notalara dikkat esilmesi orucun bozulmaması adına yeterli gelir. Kişilerin su, kan, diş macunu ya da tıbbi tedavi malzemelerinden herhangi birini yutmamaları oruçlarının bozulmaması için yeterli olur.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...