Bu gıdalar ağrıyı artırıyor!

Bu gıdalar ağrıyı artırıyor!

SAĞLIK Haberleri

Dünya Fibromiyalji Günü nedeniyle önemli bilgiler veren Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, vücutta ağrının artmasına sebep olan gıdaları sıraladı. Peki ağrıları azaltan gıdalar hangileri? İşte Ketenci'den çarpıcı bilgiler...

Fibromiyalji hastalarının en büyük zorluğu yakınmalarının gerçek olduğunu çevrelerine anlatamamak. Tetkik ve tahlillerle kendini belli etmeyen bu hastalık ile ilgili bilinçlenmenin artması gerektiğini belirten uzmanlar, hastaların yaşam biçimi ve tüketilen gıdalarla ilgili düzenlemeler sayesinde daha rahat bir hayat sürdüklerini belirtiyor. Buna göre kimi gıdalar ağrıların şiddetini artırırken kimi gıdalar ise azaltıyor. İşte uzmanlardan önemli bilgiler…

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Dünya Fibromiyalji Günü nedeniyle bu konuda farkındalığı artırmak için İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Dilşad Sindel ve Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Deniz Evcik katıldı. Toplantıda fibromiyalji hastalığı hakkında bilgiler paylaşılı.

Toplantıda önemli veriler paylaşan Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Fibromiyalji Sendromu’nu (FMS), yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromu olarak tanımlarken, fibromiyalji’nin sadece Türkiye’de değil, dünyada hastalar, toplum ve hekimler arasında çok net bilinmeyen bir hastalık olduğunun altını çizdi.

AĞRILARA İYİ GELEN GIDALAR

Fibromiyaljide beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Ketenci, ”Özellikle ödemi çözen, bağırsak bakterileri için olumlu etki yapan kuruyemişleri öneriyoruz; ceviz, badem ve fındık gibi. Yiyecekler arasında kırmızı meyveleri; çilek, kiraz gibi gıdaları öneriyoruz. Beraberinde ıspanak ve lahana önerdiğimiz gıdalar arasında. Karpuz da olumlu etki yapan gıdaların arasında. Ama cips, katkı maddeli gıdalar, kızartmalar, sucuk ve salam gibi işlenmiş kırmızı etler, kızarmış tavuk ve patates gibi kızartılmış gıdalar bu hastalarımızda ağrıyı arttıran faktörler” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...