Ağız ve diş sağlığınıza dikkat!

Düzenleyen:
Ağız ve diş sağlığınıza dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'na yönelik olarak Ülkemizde diş ve diş eti hastalıklarının en önemli sağlık problemleri arasında yer aldığını belirten ve her 10 kişiden 9’unda diş eti hastalığı olduğunu söyleyen Diş Hekimi Ahmet Selvi; ihmal edilip, tedavi edilmeyen diş ve diş eti hastalıklarının ileride yol açacağı maddi ve manevi problemlerden bahsetti.

Zamanla geçer diye düşünüp önemsenmeyen ve  tedavi edilmeyen diş ve diş eti hastalıklarının ya da küçük bir çürüğün; fokal enfeksiyon risklerine, kalp-damar hastalıklarına, mide hastalıklarına, karaciğer ve böbrek sorunlarına, hatta kansere bile neden olabileceğinin altını çizen Diş Hekimi Ahmet Selvi, “Erken teşhis tüm hastalıklarda olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da oldukça önemlidir. Araştırmalar gösteriyor ki, yurt dışında 1 yıl içinde 5 kez diş hekimine gidiliyorken ülkemizde 2 yıl içinde sadece 1 kez diş hekimine gidiliyor. Bu durum genellikle muayene amaçlı değil, son ana gelinceye kadar beklendiğinden ve artık diş hekimine gitmeye mecbur kalındığından oluyor. Oysa ki ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması ve 6 ayda 1 yapılması gereken diş muayenelerinde yapılacak koruyucu ve önleyici tedaviler ile problemler anında çözülebilir ve ilerde oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların da önüne geçilebilir” dedi.

Ağız ve Diş hastalıklarının kişide oluşturduğu psikolojik ve sosyolojik  etkilere de değinen Dt Selvi, “Çeşitli nedenlere bağlı olarak diş kayıpları meydana gelen bireyler sosyal hayata uyum sağlamada çoğu zaman problem yaşamaktadırlar. Yapılan araştırmalar, diş eksikliğinin psikolojik, estetik, fonetik olumsuzluğa neden olabileceğini göstermekle birlikte yaşanılan estetik kaygılar da kişinin yaşamanını olumsuz yönde etkilemektedir.

 İhmal edilen ve önemsenmeyen yetersiz ağız ve diş sağlığı bakımının yol açtığı maddi olumsuzluklara da değinen Dt. Selvi, “Son ana gelinceye kadar beklendiği için çekilecek bir diş, bize daha sonrası için maddi olarak da daha büyük zarar getirecektir. Zamanında yapılmayıp, ihmal edilen tedavilerin ekonomik boyutunu göz önüne aldığımızda; dolgu yapılmayan her çürük diş kanal tedavisi gerektirecektir. Bu durum dolgu maliyetinin 4 katı olacaktır. Yine ihmal edilirse o dişin çekilmesi gerekecektir ve yerine diş koymak (kaplama yapmak) dolgu maliyetinin 10 katı bir maliyet olarak karşımıza çıkacaktır.  Eğer implant yapılırsa dolgu maliyetinin 23 katı bedel ödemek gerekmektedir. Görüldüğü gibi ihmal edilen ve önemsenmeyen her bir çürük zamanla geçmeyip maddi ve manevi açıdan katlanarak bize zarar getirmektedir.” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...