Kalp krizini 45 dakika önceden algılayan cihaz

Kalp krizini 45 dakika önceden algılayan cihaz

SAĞLIK Haberleri

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (EBİLTEM) kıyafet içine giyilebilen ve kalp ritmini ölçen EKG cihazı tasarlandı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Atlet ve korse gibi giyilen ve ‘Lifecall’ ismi verilen cihaz, kritik kalp sağlığı verisini ilgili sağlık kuruluşlarına bluetooth üzerinden aktarabiliyor. Kalp krizini 45 dakika önceden algılayan cihaz sayesinde birçok kişinin hayatının kurtulması bekleniyor.
TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirilen projenin dört senelik çalışmanın sonucu olduğunu söyleyen projenin üreticilerden Emre Özdoğan “Cihazımız holter kullanmaya lüzum kalmadan, uzun süreli ve kullanıcıyı rahatsız etmeyecek biçimde uzaktan sağlık ve kalp taraması gerçekleştirebiliyor. Seri üretime hazırlanan ve son kullanıcılar için yazılım geliştirme aşamasında olan ürün ile birlikte, sağlık verileri uzaktan takip edilebilecek. Cihazın prototipini bitirdik. Yani ispatlanabilir, gözlemlenebilir, çalışabilir ve giyilebilir bir ürün hâline geldi. Ancak endüstriyel üretime henüz hazır değil. Cihazın şu andaki tek dezavantajı iletkenliğini kaybettiği için üç gün sonra atılmak zorunda kalması” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...