Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor

Düzenleyen:
ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor

SAĞLIK Haberleri

Dünya ALS Günü çerçevesinde açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Azize Esra Gürsoy, “ALS hastalığı, yüzde 10 genetik nedenlerle ortaya çıkarken, yüzde 90 genetik etmenlerden bağımsız olarak ortaya çıkabiliyor ve erkeklerde daha sık görülüyor” dedi.

Sosyal medyada başlatılan ve tüm dünyaya yayılan buz kovası kampanyası ile ismini duyduğumuz ALS hastalığının bilinirliğine ilişkin atılan her adımın çok değerli olduğunun altını çizen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Azize Esra Gürsoy, güç kaybı ile kendini gösteren bu hastalıkla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Doç. Dr. Azize Esra Gürsoy, “ALS hastalığı, yüzde 10 genetik nedenlerle ortaya çıkarken, yüzde 90 genetik etmenlerden bağımsız olarak ortaya çıkabiliyor. Klinik bulgular genellikle 50- 60 yaşlarında başlıyor, fakat özellikle genetik kaynaklı vakalarda daha erken başlangıç gösterebiliyor. Erkeklerde daha sık görülen ALS hastalığı, toplumda yüz binde 3-8 kişide görülüyor. Türkiye’de 6000-8000 arasında ALS hastası olduğu tahmin edilmektedir” diye konuştu.

ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor

Kol ve bacaklardaki güçsüzlüğe dikkat!

ALS’nin birbirinden farklı belirtilerle ortaya çıkabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Azize Esra Gürsoy, “ALS, nörolojik bir hastalıktır. Beyinde ve omurilikte kasların istemli hareketini sağlayan motor nöron adı verilen sinir hücrelerinin etkilenmesi ve kaybı, hastalığa neden olur. Bu hücrelerin yok olması ile kasların hareket etmesi için gerekli beyin uyarısı kaslara ulaşamayınca güç kaybı ile hastalık ortaya çıkar. Kasların hareketsizliği, zamanla kasların erimesi ile sonuçlanır. ALS, farklı başlangıç şekilleri olan bir grup hastalığı içerir. Sıklıkla karşılaştığımız, kol veya bacakta tek taraflı bir güç kaybıdır. Bu durum kol ve bacağın parmaklara yakın bölümünden başlar. Ellerde başlarsa, anahtar kullanmada, düğme iliklemede güçsüzlük meydana gelirken; ayaklardan başlarsa, ayağın bilekten yukarı çekilmesinde zorluğa bağlı sık tökezleme gibi belirtilere yol açar. Bu belirtilere kaslarda seğirme ve kramplar eşlik edebilir. Hastalık bazen de konuşma ve yutma bozukluğu ile başlayabilir. Bu bulgular zaman içerisinde vücudun diğer bölgelerine de yayılarak hastaları yatağa bağımlı, beslenme ve solunum desteğine ihtiyaç duyar duruma getirir. ALS hastalığında uyuşma, hissizlik gibi duyusal belirtiler beklenmez” açıklamasını yaptı.

ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor

ALS tanısı nasıl konulur?

Doç. Dr. Azize Esra Gürsoy, tanı ile ilgili şunları söyledi:

“ALS tanısı, nörolog tarafından muayene ile elde edilen bulgular ile birlikte çeşitli kan testleri, EMG incelemesi ve MR sonuçları değerlendirilerek konur. Kesin bir belirleyici inceleme henüz olmadığından tüm incelemeler yapıldıktan sonra sonuca ulaşılır. Gerekli durumlarda beyin omurilik sıvısı test edilir.”

ALS hastalığından korunmak mümkün mü?

Doç. Dr. Azize Esra Gürsoy, ALS hastalığından korunmanın yolları ve tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi:

“ALS’den korunmanın kesin bir yolu olmasa da sağlıklı beslenme, sigara içmeme, tarım ilaçlarına maruziyetin önlenmesi, alınması gereken tedbirlerdir. Tedavide kullanılan ilaçlara yönelik Ar-Ge çalışmaları hızla devam etmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra fizyoterapi, psikososyal destek, beslenme ve solunum desteği, yaşam süresinin uzatılmasında büyük önem taşımaktadır. ALS’li hastaların ve bakımı üstlenen ailelerin beklentisi, ALS’nin tedavi edilebilir bir hastalığa dönüşmesidir. Son yıllarda sinir bilim dalındaki hızlı gelişmeler tedavi için umutları kuvvetlendirmektedir.”

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...