Pandemi döneminde çocuklarda otizm arttı

Pandemi döneminde çocuklarda otizm arttı

SAĞLIK Haberleri

Pandemi döneminin en çok çocukları etkilediğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz “Pandemi döneminde otizm spektrum bozukluklarının sayısı önemli ölçüde artmaya başladı. Buz dağının görünen kısmı yaşlı, kronik hastalarımız gibi gözükse de buz dağının görünmeyen kısmında çocuklarımız. Etkilerini yıllar boyu göreceğiz” dedi.

Pandemi döneminde okullarına gidemeyen çocukların evde çoğu zaman yalnız kalmasının otizm spektrum bozukluklarının artışına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Karadeniz “Evde yalnız kalan çocuk bireyselleşti. Ekran bağımlısı oldu. Ekran maruziyetinin fazla olması bu hasta grubunu daha çok etkiledi. Otizme eğilim arttı, hasta olanların hastalıkları tetiklendi. Özel eğitim ihtiyaçları olan çocukların okula gidememesi yüzünden eğitimleri ve tedavileri aksadı. Pandemi önemine ait otizm spektrum bozukluklarına artış görüyoruz” dedi.

Çocukların psikolojik olarak okula hazır olduklarını ancak ebevnlerin hazır olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karadeniz “Aile çocukla düzgün iletişim kurup pandemiyi doğru anlatabilirse, kaygılanmaya gerek kalmaz. Önemli olan ana kuralları doğru anlatabilmek. Aile önce kendi kaygısını azaltmalı ve bunu çocuğa hissettirmemeli. Eğer bu konuda sıkıntı yaşanıyorsa profesyonel bir destek alınmalı” diye anlattı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...