Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obezite erken ergenliği artırıyor

Obezite erken ergenliği artırıyor

SAĞLIK Haberleri

Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak kabul edilen ergenliğin kızlarda ortalama 8 ile 13 yaş, erkeklerde ise 9 ile 14 yaş arasında başladığını söyleyen Yeditepe Koşuyolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Elif Sağsak “Özellikle obezite problemi yaşayan kız çocuklarında ergenlik yaşı öne kaydı. Ancak bazı hastalıklar da erken ergenliği tetikleyebilir” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

İklim değişiklikleri, beslenme, fiziksel ve genetik faktörlerin ergenliğin başlama yaşını etkileyeceğini hatırlatan Dr. Sağsak, “Beyinden kaynaklanan kist, tümör, hidrosefali, nörolojik hastalıklar da erken ergenliğe sebep olur. Kızlarda altta yatan herhangi bir hastalık riski azken, erkeklerde altta yatan hastalık oranı kızlara göre daha fazladır. Özellikle 2.5 kilonun altında doğan ve yardımcı üreme teknikleri kullanılarak dünyaya gelen bebeklerde erken ergenliği diğer çocuklara göre daha fazla görüyoruz” diye anlattı. Erken ergenliğe giren çocukların erişkin dönemde boylarının kısa kaldığını da hatırlatan Dr. Sağsak, “Çok erken başlayan ergenliklerde (kızlarda 6 yaş, erkeklerde 8 yaşından önce) kemiklerde hızlı ilerleme olur ve büyüme erken durur. Böylece ilkokulda sınıfın en uzun çocuğu iken liseye geldiğinde sınıfın en kısası olabilir. Ancak ergenlik yaşı normale yakın olan hastalarda boyda kayıp çok azdır” dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...