'Akıllı burun' kanserden Covid-19'a tek nefesle hastalıklara teşhis koyuyor

Düzenleyen:
'Akıllı burun' kanserden Covid-19'a tek nefesle hastalıklara teşhis koyuyor

SAĞLIK Haberleri

İngiltere’de bir biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği cihaz, astımdan koronavirüse, akciğer hastalığından kansere kadar birçok hastalığa 'tek nefesle' teşhis konmasını sağlayacak.

İngiltere’de laboratuvarda hastalıkları “koklayarak” teşhis edecek ReCIVA Breath Sampler adında bir cihaz geliştiriliyor. 'Akıllı burun' kanserden Covid-19'a tek nefesle hastalıklara teşhis koyuyor. Biyoteknoloji şirketi Owlstone Medical tarafından geliştirilen cihaz, şu ana kadar çok ümit verici sonuçlar verdi. Şirket, cihazın 5 sene içinde hastanelerde rutin bir şekilde kullanılabileceğini bildirdi.

KANSERDEN KORONAYA TEŞHİS KOYACAK

Bilim adamları nefesi elektronik burunla inceleyerek astımdan Covid-19’a, akciğer rahatsızlıklarından kansere kadar çok sayıda hastalığı kolay bir şekilde teşhis etmeye çalışıyor. Her nefes, 3.500'den fazla uçucu organik bileşik (VOC), küçük gaz parçacıkları ve diğer mikroskobik damlacıklar içeriyor. E-burunlar, her hastalığın bu VOC'lar tarafından oluşturulan belirli bir “kimyasal imzaya” sahip olduğu anlayışına dayanıyor. 

TRAJİK OLAYDAN BAŞLADI
Eşi Kate Gross’u 2014’te kolon kanserinden kaybettiğini açıklayan Owlstone Medical CEO’su Billy Boyle, elektronik burun geliştirme teşebbüsünün altında yatan sebebi şöyle anlattı: “Kanserin erken teşhis edilmesinin ne kadar önemli olduğunu ilk o zaman anladım. Kate’in rahatsızlığı kanser dördüncü safhadayken teşhis edildi. O safhadayken kurtulma ihtimali sadece yüzde 5. Birinci safhada ise bu ihtimal yüzde 95. Hastalığı erken teşhis edilebilseydi ikiz erkek çocuklarım bugün annesiz kalmazdı.”

PRATİK, TAŞINABİLİR VE SAĞLAM
Bir kamera boyutunda, elle tutulan bir alete takılan tek kullanımlık silikon maskeden oluşan ReCIVA Breath Sampler adındaki cihazda, nefesteki kimyasalları tespit edecek sensörlerin bulunduğu bir mikroçip var. Cihazı geliştiren bilim adamlarından Profesör Andrew Bush, “Nefes testi için bir oda gerekmez. Pratik, taşınabilir ve sağlam bir teste ihtiyacımız var” derken, Billy Boyle adındaki araştırmacı da, “Mikroçip çok güçlüdür. Milyarda veya trilyonda bir parçalık bir konsantrasyondaki kimyasalı saniyeler içinde saptayabilir. Bu, 20 Olimpik yüzme havuzundaki bir damla suya eşdeğerdir” ifadesini kullandı. Gerçekleşmesi halinde hastalıklarda teşhisin seyrini değiştirecek bu cihaz, kan, idrar ve dışkı örnekleri almak gibi hastaları rahatsız eden uygulamaları ortadan kaldıracak.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...