Yerli aşıyı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: TURKOVAC yüzde 100 koruyucu

Düzenleyen:
Yerli aşıyı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: TURKOVAC yüzde 100 koruyucu

SAĞLIK Haberleri

Seri üretimine başlanan yerli inaktif Covid-19 aşısı Turkovac’ın klinik çalışmaları ve hatırlatma dozuna ilişkin faaliyetler sürüyor. Aşıyı geliştiren profesör, ilk sonuçlara göre yerli aşının tam koruma sağladığını söyledi.

Ziyneti KOCABIYIK

Türk bilim insanlarının bir yıl gibi kısa bir sürede geliştirmeyi başardıkları yerli Covid-19 aşısının mimarı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Turkovac’ın yüzde 100 koruyucu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özdarendeli "Delta ve Alfa'da antikor titrelerinde düşüş olsa da deney hayvanlarında yaptığımız çalışmalarda Turkovac'ın yüzde 100 koruyucu olduğunu biliyoruz" dedi.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından düzenlenen "Covid-19 Omicron Varyantı Tanımlanması Klinik, Korunma ve Aşıların Etkinliği" toplantısında Şanlıurfa tesislerinde üretimine başlanan yerli aşının gelişim süreci ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'de görülen ilk vakanın ardından aşı çalışmalarına başlandığını belirterek “11 Mart 2020'de ilk Covid-19 vakaları görüldükten sonra çalışmalara başladık ve ay sonunda virüsü izole ettik. Bu süreç çok hızlı oldu. Bu sayede laboratuvarda gerçekleştirilen preklinik dediğimiz çalışmalar da hızla ilerledi.  Bu üniversite, sanayi ve kamu iş birliğinin yapılmış olması aşının geliştirilebilmesinde çok önemliydi. Üç paydaş olmadan bu tür çalışmaların belirli noktalara ulaşması mümkün olmazdı” diye açıkladı. 

KLİNİK ÇALIŞMALAR HÂLEN DEVAM EDİYOR

Acil kullanım onayını alan Turkovac ile ilgili çalışmaların hâlen devam ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Özdarendeli, " Aşının etkinliğine yönelik çok yönlü çalışma yapıldı.  Klinik düzeyindeki çalışmalarda aşının etkinliğini gördük. Seri üretimle ilgili proses geliştirmeleri, verim artırmaları devam edecek. Bir yandan Faz-3 ve hatırlatma dozları ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Üçüncü doz yani hatırlatma dozu olarak Turkovac ile Sinovac'ın kıyaslandığı Faz-3 çalışması 28 şehir ve 41 merkezde devam ediyor. Bu klinik çalışma Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük klinik araştırma olarak tarihe geçecektir. Aşı bir taraftan kullanılırken aynı zamanda bu araştırmalar da devam edecek” dedi.

Yerli aşıyı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: TURKOVAC yüzde 100 koruyucuProf. Dr. Aykut Özdarendeli, TURKOVAC'ı geliştirme sürecine ilişkin deneyimlerini anlattı.

OMICRON ÇALIŞMASI HENÜZ BAŞLAMADI

Aşının etkinliği ve bundan sonraki hatırlatma dozlarının Turkovac’la yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruları da cevaplayan Prof. Dr. Özdarendeli “Omicron'a karşı bilmiyoruz ama Delta ve Alfa'da antikor titrelerinde düşüş olsa da biz, aynı zamanda transgenik farelerde de deney hayvanlarında bunu denediğimizde Turkovac'ın yüzde 100 koruyucu olduğunu biliyoruz. Henüz Omicron'u izole edip çalışmalara başlamadık” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...