Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Öğün atlayıp aç kalmak metabolizmayı olumsuz etkiliyor

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Öğün atlayıp aç kalmak metabolizmayı olumsuz etkiliyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Öğün atlanmanın metabolizmanın üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunu belirten Doç. Dr. Pınar Şişman, metabolizmayı hızlandıran ve yavaşlatan faktörleri sıraladı.

Yaş, cinsiyet, kalıtımsal özellikler gibi pek çok faktör metabolizma hızımız üzerinde etkilidir. Metabolizma hızı, vücudumuzun besinlerle aldığı kaloriyi enerjiye dönüştürme, bir başka deyişle yakma kapasitesini gösterir.

YAŞ, METABOLİZMA HIZINI BELİRLEYEN FAKTÖRLERDEN BİRİ

Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Pınar Şişman, metabolizma hızını belirleyen faktörlerin başında genetik yapımızın rol oynadığın belirterek şöyle konuştu:

“Genetiğimiz hem besinlerle aldığımız kalorinin ne kadarının yakılacağını hem de yağ olarak depolanan fazla kalorinin vücudumuzun hangi bölgesinde daha yoğun yerleşim göstereceğini belirlemede belirleyicidir. Yaş metabolizma hızını belirleyen faktörlerden bir diğeridir. 40 yaşlarına kadar metabolizma hızı en yüksek iken ilerleyen yaş metabolizma hızını olumsuz etkiler. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir metabolizma hızının yaklaşık yüzde 2 yavaşladığı bilinmektedir. Bunun sebebi ilerleyen yaşla birlikte fiziksel aktivitenin azalması, kas dokusunun azalması ve yağ dokusunun artışıdır. Gebelik dönemi ise metabolizma hızının arttığı dönemdir.”

YAĞ DOKUSU ARTTIKÇA METABOLİZMA HIZI DÜŞÜYOR

Vücutta yağ dokusu arttıkça bazal metabolizma hızının düştüğünü, kas dokusu arttığında ise bazal metabolizma hızının yükseldiğini ifade eden Şişman, "Genellikle kadınlarda yağ dokusu erkeklere göre daha fazla, kas dokusu daha az olduğu için kadınların bazal metabolizma hızı erkeklere göre daha düşüktür. Başta tiroid hormonları olmak üzere adrenalin, noradrenalin ve büyüme hormonu gibi bazı hormonların metabolizmamız üzerinde önemli etkileri vardır. Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) durumunda metabolizmamız yavaşlar, fazla çalışması (hipertiroidi) durumunda ise metabolizma hızlanır” dedi.

ÖĞÜN ATLANMAMALI, ARA ÖĞÜN YAPILMALI

Uzun süre açlık ve yarı açlık durumlarında da bazal metabolizma hızında düşme gözlendiğini belirten Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna sebep olan faktör, vücudumuzun enerji azlığına adapte olma amacıyla dolaşımdaki başta tiroid hormonlarında olmak üzere hormon düzeylerinde değişikliklere yol açmasıdır. Uzun süre az besin alanlarda bazal metabolizma hızının yaklaşık yüzde 20 civarında azaldığı gözlenmiştir. Düzenli egzersiz yapılması yağ yakımını arttırıp kilo kontrolünü sağlar. Bununla birlikte kas kütlesinin arttırılmasında da faydalıdır. Egzersiz dışında günlük fiziksel aktivitenin arttırılması da ek katkı sağlamaktadır. Öğün atlanmasının metabolizmamız üzerine olan olumsuz etkileri sebebiyle öğün atlanmaması ve ara öğün alınması önemlidir. Bununla birlikte çok düşük kalorili şok diyetlerden kaçınılmalı, sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir."


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...