Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Uzmanlar “gizli salgın” diyerek uyardı: Covid-19 sonrasında patlayacak

Düzenleyen:
Uzmanlar “gizli salgın” diyerek uyardı:  Covid-19 sonrasında patlayacak

SAĞLIK Haberleri

Dünya iki yıldır koronavirüsün pençesinde ancak uzmanlar insanlığın aslında gizli bir salgın riski ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2019 yılında 1.2 milyon kişi antibiyotiklere direnç gösteren tedavi edilebilir enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Konuyla ilgili bugüne kadar yapılan en geniş çaplı araştırma LANCET isimli tıp dergisinde yayımlandı. Çalışmada, dünyada 1,2 milyondan fazla kişinin, antibiyotiklere dirençli bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar sebebiyle öldüğü açıklandı. Bu sayı sıtma veya AIDS'ten kaynaklanan yıllık ölüm sayısından daha fazla.

Çalışma, Washington Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası bir ekip tarafından 204 ülkede yürütüldü. Özellikle yoksul ülkeler bu durumdan daha fazla etkileniyor ancak antimikrobik direnç (AMR) tüm insanların sağlığını tehdit ediyor. AMR sonucu ölümlerin büyük bölümü alt solunum yolu enfeksiyonlarından ya da kan dolaşımıyla ilgili enfeksiyonlardan kaynaklanıyor.

GİZLİ SALGIN COVID-19 SONRASI PATLAYACAK

Sağlık yetkilileri, uzun süredir antimikrobik direncin Covid-19 sonrasında patlayabilecek “gizli salgın” olduğu konusunda uyarıda bulundu, ayrıca antibiyotiklerin reçete edildiği şekilde kullanılmasına dikkat çekti.

Uzmanlar “gizli salgın” diyerek uyardı:  Covid-19 sonrasında patlayacakEğer ideal antibiyotik kullanımına dikkat edilmezse enfeksiyonların tedavisi zorlaşır, bunun sonucunda da hastalar hayatını kaybedebilir.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Araştırmada hasta kayıtlarını inceleyen araştırmacılar çocukların risk altında olduğunu vurgulayarak, AMR kaynaklı ölümlerin 5'te birinin 5 yaş altı çocuklarda görüldüğünü aktardı.

Çalışmayı yürüten uzmanlar, önemsiz enfeksiyonlar için son yıllarda antibiyotiklerin aşırı kullanımının ciddi enfeksiyonlara zemin hazırladığını söyledi. Öte yandan yeni ilaçlara yatırım yapılması gerektiği ve mevcut ilaçların daha bilinçli kullanılmasına dikkat çekildi.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...