DSÖ yetkilisinden korkutan açıklama: Maymun çiçeği virüsü birkaç yıldır sinsice dolaşıyor

Düzenleyen:
DSÖ yetkilisinden korkutan açıklama: Maymun çiçeği virüsü birkaç yıldır sinsice dolaşıyor

SAĞLIK Haberleri

Halk sağlığı yetkilileri, İngiltere'deki maymun çiçeği vakası artışını doğruladı. Bilim insanları ise şaşırtan bir açıklama yaparak maymun çiçeği virüsünün birkaç yıldır sinsice dolaşıyor olabileceğini söyledi.

Maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor. Şimdiye kadar ABD, Avrupa ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu 22 ülke ve bölgede görülen virüs, endişe oluşturmaya devam ediyor. Öte yandan uzmanlar, virüsle ilgili çarpıcı açıklamalar yapıyor.

AFRİKA DIŞINDA İLK KEZ YAYILDI

Genellikle batı ve orta Afrika'da görülen maymun çiçeği hastalığındaki ani artış, şu ana kadar en az 20 ülkede kaydedildi. Maymun çiçeği virüsüne ilişkin 200'den fazla teyit edilmiş vaka ve onlarca teyit bekleyen hasta mevcut. Öte yandan hastalık Afrika dışındaki bir toplulukta ilk kez yayıldı.

HER ŞEY DAHA ÖNCE Mİ BAŞLADI? ÇARPICI AÇIKLAMA

Salgını kontrol altına almak için çabalar devam ederken, bilim insanları hastalığın bu kadar kısa sürede birçok çok ülkede nasıl yayıldığı üzerinde çalışıyor. Maymun çiçeği virüsüne dair dikkat çeken açıklamalar yapan Dünya Sağlık Örgütü'nden Prof. David Heymann, maymun çiçeği virüsünün Birleşik Krallık veya Avrupa’da birkaç yıldır tespit edilmeden sinsi bir şekilde dolaşıyor olabileceğini belirtti.

The Guardian’ın haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel sağlığa yönelik bulaşıcı tehditler konusunda uzman grubuna başkanlık eden Prof. David Heymann, virüsün İngiltere'ye iki veya üç yıl önce girmesinin ve yayılmasının mümkün olduğunu söyledi.

2018 ve 2019 yılları arasında, tümü Nijerya'dan yeni gelen yolcular olmak üzere, Birleşik Krallık'ta doğrulanmış dört maymun çiçeği tespit edilmişti. Benzer seyahat geçmişine sahip üç vaka da 2021'de geldi.

Öte yandan devam eden salgında insanlardan alınan maymun çiçeği virüsleri üzerinde yapılan genetik çalışmalar, 2018 ve 2019 yıllarında Afrika'dan İngiltere, İsrail ve Singapur'a ulaşan virüse yakın bir benzerlik gösteriyor.

“BİR SÜREDİR TESPİT EDİLMEDEN DOLAŞAN BİR VİRÜS”

Belçika'daki Leuven Üniversitesi’nden bir virolog olan Prof. Marc Van Ranst, paralel bir açıklama yaparak “Bu, bir süredir tespit edilmeden dolaşan bir virüs olabilir” dedi. Prof. Ranst, sözlerini “Hepsinin ortak bir ataları var ve bu ortak ata muhtemelen 2019'a kadar uzanıyor, ancak bunu doğrulamak için çok erken” şeklinde sürdürdü.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...