Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Adeta doğal ilaç: Bu besinler kolesterolü bitiriyor, tıkanmış damarları açıyor

Düzenleyen:
Adeta doğal ilaç: Bu besinler kolesterolü bitiriyor, tıkanmış damarları açıyor

SAĞLIK Haberleri

Kolesterol yüksekliğiyle kalp damar hastalıkları arasında doğrudan bir ilişki mevcut. Öyle ki kanda fazla miktarda bulunan kolesterol, yavaş yavaş damar duvarında birikiyor. Bu birikim sonucu da damarlarda tıkanma meydana geliyor. Kolesterol yüksekliğinde ise bazı besinleri tüketmek inanılmaz fayda sağlıyor. Peki, bu besinler hangileri? İşte kötü kolesterol probleminde adeta doğal ilaç etkisi gösteren yiyecekler…

Kolesterol nasıl düşer sorusunun cevabı vatandaşların en çok sorguladığı konular arasında. Hayvansal gıdalarda daha fazla bulunan kolesterolün hangi besinlerde daha az bulunduğu merak ediliyor. Bazı gıdalar ise kötü kolesterolü düşürüyor, tıkanmış damarları açıyor. Peki, kolesterolü düşüren besinler neler? Kolesterolü düşürmek için ne yapmalı? Kötü kolesterolü doğal yollarla düşüren yiyecekleri tek tek sıraladık.

YULAF

Kolesterolünüzü düşürmenin kolay yolu yulaf tüketmekten geçiyor. Kahvaltıda yulaf yemek kolesterol için faydalı adımların başında geliyor. Bu süper besin çözünür lifler içeriyor. Yapılan araştırmalar da günde 20 ila 35 gram lif alınmasının faydalı olduğunu gösteriyor. Yulaf zararlı kolesterolü (LDL) azaltır ancak faydalı (HDL) kolesterolde bir değişim yapmaz. Kan basıncını da dengeleyen yulafın kilo kontrolünü de kolaylaştırdığı biliniyor.

FASULYE  

Fasulye özellikle çözünür lif açısından zengindir. Vücudun sindirmesi biraz zaman alır, bu da yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Fasulyenin kilo vermeye çalışan insanlar için faydalı bir besin olmasının nedeni de budur.  Fasulye, LDL kolestrolü düşürmede etkili olup ayrıca iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. 

KURUYEMİŞLER

Çok sayıda araştırma badem, ceviz, yer fıstığı ve diğer kuruyemişleri yemenin kalbe iyi geldiğini gösteriyor. Günde 2 avuç fındık yemek, kötü kolesterolü %5 oranında düşürüyor. Ayrıca içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri de damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.

BİTKİSEL YAĞLAR

Yemek pişirirken ya da günlük hayatınızda kullandığınız bitkisel yağlar kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bitkisel yağlar antioksidan bakımından zengindir. Aynı zamanda kalp dostu olan bu yağlar iyi kolesterolün yükselmesine fayda sağlar.

DOMATES

İçeriğinde bolca likopen bulunan domates, damar tıkanıklıklarının ve yüksek tansiyonun önüne geçer. Yapılan bir çalışmaya göre birkaç hafta likopen zengini domates tüketenlerin kötü kolesterolü yüzde 10’a kadar düşer. Uzmanlar likopenin damar tıkayıcı yağlara yardımcı olduğunu da söylüyor. Öte yandan domatesin içinde bulunan likopen, LDL yani kötü kolesterol üretimini durdurmaya da etkisi var.

 

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata, antioksidan açısından zengindir, kalp sağlığının korunmasına yardımcıdır. Yapılan çalışmalar, kakaoda bulunan antioksidanların iyi huylu kolesterolü yükseltmeye yardımcı olduğu saptanmıştır.  Günde 30 gram tüketilen bitter çikolata kötü huylu kolesterolün vücutta üremesine engel olur.


AVOKADO

Avokado, kötü kolesterol ve trigliseridi düşürür. Sağlıklı kolesterolü yükselten kalp dostu tekli doymamış yağ asitleri içerir. Klinik çalışmalar da avokadonun kolesterol düşürücü etkisini destekler niteliktedir.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini kolesterolü düşüren harika bir meyve. Bu besin damarların tıkanmasına sebep olan kötü kolesterolün kandaki seviyesini azaltır. Uzmanlar “ister taze, ister dondurulmuş, ister kurutulmuş; üç halinden de aynı faydaları alabilirsiniz” diyor.

KUŞKONMAZ

Buharda pişen kuşkonmaz kötü kolesterolü düşürüyor. Neredeyse hiç yağ içermeyen kuşkonmaz, bu yönüyle kolesterolün çıkmasına da engel olur. Zengin bir diyet lifi ve iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...