Maymun çiçeği virüsü 2 ülkede daha görüldü

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Maymun çiçeği virüsü 2 ülkede daha görüldü

SAĞLIK Haberleri  / Anadolu Ajansı

İlk olarak İngiltere’de tespit edilen maymun çiçeği virüsü yayılıyor. Virüs Latin Amerikaya’da ulaştı. Bölgedeki ilk maymun çiçeği virüsü Arjantin’de görülürken virüsün Finlandiya'da da ortaya çıktığı tespit edildi.

Maymun çiçeği virüsü vaka sayısı dünyada 400'ü geçti. Vaka sayısı her geçen gün artarken virüs Latin Amerika'da da görüldü.

LATİN AMERİKA’DA İLK VAKA

Arjantin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 22 Mayıs'ta vücudunda döküntü ve ateş şikayetiyle tedavi ve karantina altına alınan, 28 Nisan ila 16 Mayıs tarihlerinde İspanya'da bulunmuş, Buenos Aires eyaletinde meskun bir kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandığı kaydedildi. Bu vakayla Latin Amerika bölgesindeki ilk maymun çiçeği virüsü Arjantin'de görülmüş oldu.

FİNLANDİYA’YA DA SIÇRADI

Finlandiya da ilk vakayı açıkladı. Yle televizyonunun haberine göre, HUS hastanesindeki erkek bir hastada maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Sağlık görevlileri, hastanın yakın zamanda gerçekleştirdiği Avrupa seyahati sırasında enfekte olduğunu tahmin ediyor.

Maymun çiçeği virüsü 2 ülkede daha görüldüHayvanlardan insanlara geçebildiği gibi, insandan insana da geçebildiği bilinmektedir. Kuluçka dönemi 6 -7 gün, 14 gün arasında değişir.

DSÖ: TOPLU AŞILAMAYA GEREK YOK

Öte yandan virüsün en çok görüldüğü yer Avrupa. İngiltere ve İspanya'da vaka sayıları yüzü geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa başta olmak üzere dünyada yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı toplu aşılama ve sürü bağışıklığına gerek olmadığını açıkladı.

DSÖ Salgın Hastalıklara Hazırlık ve Önleme Direktörü Dr. Sylvie Briand, maymun çiçeğine karşı aşının gerekliliği konusunda, "Bize şimdiye kadar gelen tavsiyeler, toplu aşılama ve sürü bağışıklığına gerek olmadığı yönünde" ifadesini kullandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ?

Bu virüs, çiçek hastalığının daha hafif semptomlara neden olan ve daha az ölümcül hastalığa yol açan bir çeşit akraba virüsü olarak biliniyor. Genellikle hafif geçiriliyor ancak virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski olduğu biliniyor.



Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...