Avrupa fren yaptı, Türkiye gaza bastı

Avrupa fren yaptı, Türkiye gaza bastı

T-Otomobil Haberleri

ODD’nin raporuna göre 2020 yılı ocak-eylül döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 75,5 artarken, tüm zamanların en iyi eylül ayı sonucu açıklandı ve yüzde 115,8 yükselişle rekor geldi.

ALİ ÇELİK

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), otomobil ve hafif ticari araç pazarının 9 aylık performansını analiz eden raporunu açıkladı. Yayınlanan rakamlara göre, 2020 yılı ocak-eylül döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 75,5 oranında artarak 493 bin 621 adet şeklinde gerçekleşti. Toplam pazar eylül ayında ise yüzde 115,8 oranında yükselirken, 90 bin 619 adet satışla tüm zamanların rekorunu kırdı. Toplam satışların içinde yer alan otomobil satışları ise dokuz aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 70 oranında artarken 388 bin 690 adede imza attı. Yılın ilk 9 ayında hafif ticari araç pazarında da ise yüzde 99,2 artış gerçekleşmiş durumda.

Avrupa fren yaptı, Türkiye gaza bastı

VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu yaptığı değerlendirmede, ÖTV değişikliği öncesinde 2021'de 1 milyon adetlik pazar büyüklüğünün umduklarını fakat yapılan değişik sonrası bu beklentiyi düşürdüklerini ifade ederek; "Vergi artışlarının bugünden yarına yapılmasını doğru bulmuyorum. Tüketici, yapılan vergi değişikliği ile ertesi sabah almak istediği otomobilin fiyatında sürpriz artış ile karşılaşıyor. Markalarda, siparişlerini eski ÖTV'ye göre verdikleri için, planlamalarda sıkıntılar olşabiliyor. Bu gibi değişikliklerin hem tüketici hem de markaların plan yapması adına önceden zaman verilerek yapılmasını talep ediyorum" dedi. Bilaloğlu, ÖTV ile ilgili yeni bir sistem talebinde bulunarak "ÖTV sisteminin yapısı yaklaşık 30-35 yıldır değişmedi ama sektör çok değişti. Gerek araçların motorları gerekse motor teknolojileri değişti. Artık hibrit, gazlı, elektrikli otomobiller var. Bunların hepsini göz önünde bulundurduğumuzda, Türkiye’nin daha çağdaş bir vergi sistemine geçme vakti geldi de geçti bile" şeklinde konuştu.

İKİNCİ ELDE ARAÇ TALEBİ ARTARAK DEVAM EDİYOR
İkinci el pazarını talebin tüm hızıyla devam ettiğini ifade ederek sektörü değerlendiren Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, “Sıfır fiyatlarına bağlı olarak artan 2. elde ilgi hız kesmedi ama daha uygun fiyatlı olduğu için 10 yaş ve üzeri araçlara ilgi daha fazla. Ağustos ayında 589.426 adet ikinci el otomobil satıldı. Bunun yaklaşık yüzde 52’sini 10 yaş ve üstü.  araçlar oluşturdu. Haziran ve temmuz aylarına göre toplam pazarda düşüş görülse de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33’ün üzerinde artış var. Otoshops olarak gelen talepler doğrultusunda 15 yaşa kadar 48 aya varan vadelerde kredi imkânı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

PAZAR DAHA DA İYİ OLACAK
Ağustos ayında bir çok otomobil fabrikasında rutin olarak tekrarlanan yıllık bakım aralığına rağmen eylül ayında kaydedilen 90 bin adetlik rekor satışlara dikkat çeken Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu; “Son 20 yılın en yüksek rakamı, pazarın 1 milyonlu adetlerde seyrettiği dönemlerde bile eylül aylarında 85-86 bin civarında rakamlara ulaşılırdı” dedi. İlk çeyrekte pandemi ile yavaşlayan satışların haziranda kamu bankalarının destekleri ile tekrar yükselişe geçtiğini sözlerine ekleyen Şahsuvaroğlu; “30 Ağustos tarihinde ise ÖTV artışı geldi. Bu durum Türkiye’de üretilen araçların payının yükseldiğini de gözlemliyoruz. Yıl sonu 750 bin adetlik seviyeleri öngörüyoruz. Bir süredir yaşanan bulunurluk sıkıntısının kısmen de olsa giderilmeye başladı, öte yandan ülkemizde satılan otomobillerin hala yüzde 60’ı ithal. Şu durumda fabrikaların tam kapasiteyle olmasa da yavaş yavaş normal seviyelerine ulaşmasıyla birlikte tedarik ile ilgili sıkıntının da yakında bitmesini bekliyorum” dedi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...