Satışlar hızlanırken ihracat yavaşladı

Satışlar hızlanırken ihracat yavaşladı

T-Otomobil Haberleri

Otomotiv Sanayii Derneği ocak-şubat verilerine göre toplam üretim ve ihracat düşüş yaşarken, iç pazar satışları son 10 yıllık ortalamanın yüzde 30 üstünde…

ALİ ÇELİK

Türkiye otomotiv sektörün çatı kuruluşu pozisyonunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak-şubat dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Yılın ilk iki ayını kapsayan dönemde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 azalarak 222 bin 264 adet, otomobil üretimi yüzde 16 azalarak 136 bin 882 adet olarak gerçekleşti. Aylık bazda incelendiğinde ise Şubat ayı üretimi geçen yıl aynı döneme göre yüzde 9,3 azalmış durumda.

TİCARİDE ARTIŞ VAR
Bu dönem içinde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış göstermiş durumda. Ağır ticari araç tarafında ise üretim yüzde 55 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 12’lik bir yükseliş söz konusu.

İÇ PAZAR HAREKETLİ
Yılın ilk iki ayında iç pazar toplam satışları geçen yıla göre yüzde 38 artarak adet bazında 106 bin 532 araç olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı ise yüzde 34 oranında artarken toplam ocak ve şubat ayında toplam 80 bin 107 adet araç satıldı. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında ocak-şubat döneminde toplam pazar yüzde 30 artarken, otomobil pazarı yüzde 39, hafif ticari araç pazarı yüzde 8 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 4 oranında artış kaydedildi.

İHRACATTA PANDEMİ ETKİSİ
Yılın ilk iki ayını kapsayan dönemde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 14 azaldı. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın yüzünden özellikle Avrupa pazarında yüzde 30’lara varan düşüşler kaydedildi. Türk otomotiv sektörü ise otomobil ihracatı tarafında pandemi kaynaklı yüzde 27 oranında daralma yaşadı. Ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 3 azalırken toplamda 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan tedarik sanayi ihracatında ise yüzde 8’lik bir artış yaşandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...