AB’nin sınırda karbon planına hazır olacağız

AB’nin sınırda karbon planına hazır olacağız

T-Otomobil Haberleri

Türkiye, Avrupa Birliğinin (AB) ‘sınırda karbon düzenlemesi’ uygulamasının, AB’ye yönelik ticaret üzerindeki etkilerinin sınırlanmasına yönelik çalışmalar yürütecek.

Ticaret Bakanlığınca yayımlanan ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na göre olası bir sınırda karbon düzenlemesinin Gümrük Birliği ile AB’ye sağlanan entegrasyona zarar vermemesini temin etmek amacıyla AB politikalarıyla uyumlu bir şekilde atılabilecek adımların değerlendirilmesine yönelik eylemler ortaya konulacak. Sınırda karbon düzenlemesine tabi olabilecek öncelikli imalat sanayi sektörlerinde sera gazı salımının azaltılmasını desteklemek amacıyla ülkenin yol haritası veya faaliyetleri belirlenecek.

Atılması gereken adımları içeren yol haritası oluşturulacak ve bunları destekleyecek teşvik mekanizmaları kurulacak. Düzenlemenin enerji ve kaynak yoğun sektörlere etkileri modellenerek sektör bazında çalışılacak. Sanayiden kaynaklı sera gazı emisyonlarının izlenmesine yönelik sistem, ihtiyaçlara göre geliştirilecek. Geliştirilecek olan sistem, kurulması durumunda, AB Emisyon Ticaret Sistemi’yle uyumlu olacak. Sera gazı salımlarını azaltmak için Türkiye’de de ulusal bir karbon fiyatlandırma mekanizması kurulmasına yönelik değerlendirme çalışmaları yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...