3 bin km uzaktan nasıl sürdüm?

3 bin km uzaktan nasıl sürdüm?

TEKNOLOJİ Haberleri

Turkcell’in Teknoloji Zirvesine katılmak için gittiğimiz Haliç Kongre Merkezinde direksiyon başına geçtik. Bizden tam 3 bin 272 km uzaklıkta bulunan Stockholm’deki aracı 5G teknolojisi sayesinde İstanbul’dan kullandık

Ömer Temür
İSTANBUL

Turkcell’in düzenlediği ve Türkiye’nin en geniş katılımlı teknoloji etkinliklerinden Turkcell Teknoloji Zirvesi, Haliç Kongre Merkezinde onuncu defa kapılarını açtı. “Sen Yap Diye” mottosuyla düzenlenen zirveye 5G uygulamaları ve otonom araçlar damgasını vurdu. Zirvede sürücüsüz araç EasyMile EZ10 ilk defa Türkiye’de sergilendi. Üzerinde dokuz tane sensör bulunan araçta biri 3D olmak üzere üç kamera yer alıyor. Saatte 65 kilometre hız yapabilen araç önündeki engeli iki metre uzaktan algılıyor ve hedefe 30 saniye kala tamamen duruyor.

DÖRT DAKİKALIK HALİÇ TURU
Haliç kenarında tur atma fırsatı bulduğumuz EZ10’un önümüzdeki yıl Türkiye’de üniversite kampüslerinde kullanıma sunulması bekleniyor. EZ10, kampüs ya da otel gibi özel alanların yanı sıra, bazı bölgelerde metro ve tramvay durakları arasında ulaşımı da sağlıyor. Fransa, Almanya, Norveç, Avustralya ve Japonya’da karma trafiğe çıkmasına izin verilen ilk otonom araç EZ10, bugüne dek 25 ülkede 250 bin kilometre kat etti, yani dünyanın çevresini 6 kere dolaştı. Bu seferlerde 320 bin kişiyi güvenle taşıdı.  
5G teknolojilerinin hayatımızı nasıl etkileyeceğini ise Ericsson’un standında canlı olarak deneyimledik. Haliç Kongre Merkezinde direksiyon başına geçip 3 bin 272 kilometre ötedeki aracı kullandık. İsveç’in başkenti Stockholm’da 5G alt yapısı ve baz istasyonu kullanılarak oluşturulan pistte sorunsuz şekilde sürüş yaptık. Ericsson Türkiye Genel Müdiresi Işıl Yalçın, 5G sayesinde İstanbul’dan verinin Stockholm’e 5-6 milisaniyede gidip geldiğini belirterek “Bunun kabul edilebilir güvenlik açısından normalde 0,1 milisaniye olması gerekiyor. Ancak bu 10 milisaniye bile olsa aracı kullanabilirsiniz. 5G ile bu teknolojiler hızla yayılacak. Yakın gelecekte uzaktan ameliyat da yapılabilecek” dedi.

YAPAY ZEKÂ TÜRKÇE KONUŞTU
Zirvede Turkcell, Yaani Sesli Asistan’ı ilk defa dünyaya tanıtıldı. Sahnede izleyicilerin önünde Türkçe komutla kahvaltı siparişi veren, doktor randevusu alan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yerli ve millî yapay zekânın hayatın her alanına gireceğini vurguladı. Yılın üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulacak olan Yaani Asistan’ın, Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması açısından büyük rol üstleneceğini belirten Erkan “Yaani Türkiye’nin ilk yerli arama motoru. Şu anda 10 milyona yakın kullanıcısı var. Yakın zamanda hem kurumların hem de bireylerin kullanabileceği yerli e-Posta servisini de Yaani üzerinden sunmaya başlayacağız. Yapay zekâ üzerinde çalışan Yaani Asistan da Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Konuşmanın yazıya, yazının konuşmaya dönüşmesi şeklinde yani çift yönlü çalışan müthiş bir yapay zekâ çalışması. Alfabenin tamamını öğretmiyoruz. Buradaki bir cümleyi alarak öğrenen bir algoritma. Öğrene öğrene Türkçeyi bizden daha iyi konuşur hâle geliyor. Gördüğümüz gibi yapay zekâda önümüzde müthiş bir yol var” dedi.

ÜÇ YILDA 16 MİLYAR TL YATIRIM YAPACAK
Erkan, Turkcell olarak kuruldukları günden beri 50 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyerek şöyle devam etti: 50 milyar liralık yatırımın yarısından fazlasını son 5 yılda yaptık. Önümüzdeki 3 yılda da 16 milyar lira daha yatırım planımız var. Yerli ve millî teknoloji ve servisler çıkarmak bu ülkeye borcumuz. Tüm bu yatırımları müşterilerimiz olmadan yapamazdık. Müşterilerimiz varsa biz de varız. Önümüzdeki dönemde müşterilerimiz ile sadece akıl bağı değil duygusal gönül bağı da kuracağız. Müşterilerimizin kalbini kazanacağız.

BEŞ YÜZ BİN KİŞİ TAKİP ETTİ
Türkiye’nin en kapsamlı ve geniş katılımlı teknoloji etkinliği Turkcell Teknoloji Zirvesi, iş dünyası, kurumsal şirketler ve teknolojiseverleri bir araya getirdi. Zirvede on binden fazla katılımcı, yirmiden fazla oturumda konusunda uzman yerli ve yabancı yetmişe yakın fikir önderini dinleme şansına sahip oldu. Etkinlik internetten canlı olarak 500 bin kişi tarafından takip edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...