21 Haziran yaz gündönümü Google'a doodle oldu (2019 yaz gündönümü nedir?)

Düzenleyen:
21 Haziran yaz gündönümü Google'a doodle oldu (2019 yaz gündönümü nedir?)

TEKNOLOJİ Haberleri

Arama motoru devi Google, önemli günlerde kullanıcılarına doodle ile sürprizler yapmaya devam ediyor. Google, yaz gündönümü için hazırladığı doodle’ı kullanıcılarıyla paylaştı. Peki, 21 Haziran yaz gündönümü nedir, yaz gündönümünde ne oluyor, yaz gündönümünde neler olur?

Gündönümü için hemen her yıl doodle hazırlayan Google bu yılı da yeni bir doodle ile kullancılarının karşısına çıktı. 21 Haziran gündönümü ile kuzey ve güney yarımkürede farklı gelişmeler yaşanıyor. Peki, yaz gündönümü tam olarak ne anlama geliyor ve bu günlerde neler gerçekleşiyor?

21 HAZİRAN YAZ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gündönümü veya yaz gün dönümü güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez dik geldiği andır. Yaz gündönümü tarihi olan 21 Haziran, Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşandığı gün olurken, kuzeye gidildikçe gündüz süresi de uzuyor. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılıyor. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul ediliyor.

21 HAZİRAN EN UZUN GÜNDE NELER OLUR?

En uzun gün sadece Kuzey yarımküreyi değil, aynı zamanda güney yarımküreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlamaktadır. Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır.

Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...