Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Turkcell sürdürülebilir çevre projeleriyle doğaya değer katıyor

Düzenleyen:
Turkcell sürdürülebilir çevre projeleriyle doğaya değer katıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Son yıllarda odaklandığı yenilenebilir enerji kullanımı, sıfır atık politikası, karbon emisyonu azaltımı ve dijital ürünleri sayesinde 100 binden fazla ağacın korunmasını sağladığı belirtilen Turkcell’in, 2020 yılında 165.6 milyon kWh enerji tasarrufu sağladığı ve karbon salınımını ise 48 ton 592,42 kilogram azalttığı açıklandı.

Çevresel sürdürülebilirliği temel iş stratejileri arasında tutan Turkcell'in, faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkilerini en aza indiren, üretim süreçlerini çevre ile uyumlu hale getiren anlayışla hareket ettiği vurgulandı.

Bu amaçla operatör, çevresel izini küçülterek enerji tasarrufuna katkı sağlama amacıyla iştirak şirketi Enerjicell öncülüğünde özel projeleri de hayata geçiriyor. Öz tüketim modeli adı verilen proje kapsamında operatörün plaza ve veri merkezlerinde; güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri kurarak yenilenebilir enerji kullanımını artırıldı. Bu modelle üretilen elektriğin büyüklüğü sadece 2020 yılında bin 230 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine karşılık gelecek seviyeye ulaştı.

Operatör ISO 14064 sertifikasını sahip

Bunun yanı sıra faaliyetleri sonucunda oluşan sera gazı emisyonlarının izlenmesini ve raporlanmasını temel sürdürülebilir çevre politikası öncelikleri arasına alan operatör, günümüzün en büyük tehditlerinden olan iklim değişikliği krizini etkin yönetebilmek için çalışmalarını da bütün hızıyla sürdürüyor. Sera gazı hesaplama ve doğrulama sistemini kuran şirketlere verilen ISO 14064 sertifikasını almayı başaran ilk mobil operatör olduğu belirtilen Turkcell'in, enerji tasarrufu yapan, enerji giderlerini düşüren ve çevreye duyarlılığı teşvik eden sistemler kullanan şirketlere verilen ISO 50001 sertifikasına da sahip olduğu bildirildi. Verilen bilgiye göre, 2014 yılından beri Karbon Saydamlık Projesi (CarbonDisclosure Project) kapsamında karbon ayak izini ölçümleyen operatör, 2020 yılında 165.6 milyon kWh enerji tasarrufu sağladı ve karbon salınımını ise 48 ton 592,42 kilogram azalttı.

“2030'a kadar şirketimizde elektrik ihtiyacının yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji ile karşılamayı hedefliyoruz”

5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne özel açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Türkiye'nin Turkcell'i olarak üstün dijital hizmetlerimizle daha iyi bir gelecek için ürün ve servisleri geliştirirken, içinde ayak izlerimizin de bulunduğu doğayı korumaya ve doğal kaynaklarımızı verimli kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu uğurda benimsediğimiz çevresel sürdürülebilirlik stratejisiyle birlikte yenilenebilir enerji kullanımı, sıfır atık ve karbon emisyonu azaltımı konularında çalışmalarımızı sürdürürken, tüm faaliyetlerimizde doğal kaynakları en verimli şekilde kullanıyoruz. 2030'a kadar şirketimizde elektrik ihtiyacının yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji ile karşılamayı ve 2050 yılına kadar ise tamamen 'karbon nötr' bir şirket olmayı hedefliyoruz” dedi.

Geliştirdiği dijital ürün ve hizmetleri ile Türkiye'nin dijitalleşmesinin yanı sıra sürdürülebilir çevre politikalarının uygulanmasına da destek veren operatör, Türkiye'nin en kapsamlı dijital yayın platformu Dergilik sayesinde 100 bin ağacın doğaya kazandırılmasına katkı sağladı. Operatör, Dergilik'in yanı sıra Kopilot, Turkcell Filiz, Turkcell Enerjim gibi diğer dijital ürün ve servisleriyle de enerji, yakıt, kağıt, plastik tasarrufu sağlayan çözümler sunmaya devam ediyor.

Operatör ile her türlü atık geleceğe dönüşüyor

Verilen bilgiye göre, döngüsel işleyiş işi operasyon ve faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atıkları uygun teknoloji ve atık yönetim programlarını seçerek geri dönüşüme kazandıran operatör, tüm süreçlerinde benimsediği minimum atık oluşumu ve maksimum atık geri dönüşümünü sağlıyor. 2018 yılında hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi ve şirket içinde kurulan Atık Yönetim Merkezi ile yemekhane ve ofis katlarından toplanan katı yemek atıkları kompost makinesiyle yerinde dönüştürülüyor, toprak iyileştirici organik gübre elde ediliyor.

Hayata geçirdiği 'Eğitime Dönüştür' kampanyası ile elektronik atık seferberliğini başlatan operatör, artık kullanılmayan ya da bozulan tekno atıkların mağazalarda toplanmasını sağlayarak, TÜBİSAD aracılığıyla hem geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturdu hem de projeden elde edilen gelirle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitimine destek verdi. Proje sayesinde bugüne kadar 6,5 ton elektronik atık geri dönüştürüldü.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...