İklim krizine 'en beyaz' boya çözümü

Düzenleyen:
İklim krizine 'en beyaz' boya çözümü

TEKNOLOJİ Haberleri

Küresel iklim krizine yönelik çalışma yapan ABD'li bilim adamları, klimadan daha etkili biçimde serinletebileceği ortaya çıkan beyaz bir boya keşfetti. Söz konusu boya, "dünyanın en beyaz boyası" olarak ifade ediliyor.

Bilim adamları, dünyanın geleceğini ciddi manada tehlike altına sokan iklim krizine yönelik çözüm arayışında. Bu doğrultuda dikkat çeken bir çalışmaya imza atan ABD'li bilim adamları, klimanın yerini alabilecek bir keşifte bulundu. Buna göre; "dünyanın en beyaz boyası" olarak ifade edilen boyanın, güneş ışığını yüzde 98,1 oranında yansıtabilme özelliği sayesinde, bulunduğu ortamı klimadan daha fazla serinlettebildiği görüldü. 

İklim krizine 'en beyaz' boya çözümü"En beyaz boyanın" serinletici etkilerinin test edilme anı.

REKORLAR KİTABINA GİRDİ
Purdue Üniversitesi'ndeki bilim adamları, dünyanın klima ihtiyacını ortadan kaldırabilecek bir buluşa imza attıklarını duyurdu. Açıklamada; dünyanın en beyaz boyasını geliştirdikleri ifade edildi. Aynı zamanda ortaya konulan buluşun, Guinness Dünya Rekorları kitabına girdiği bilgisi de paylaşıldı.
ABD'nin İndiana Eyaleti'nde buluna Purdue Üniversitesi'nde makine mühendisi profesörü olarak görev yapan Xiulin Ruan ve öğrencileri tarafından geliştirilen boya, "bugüne kadar meydana getirilmiş en beyaz boya" olarak rekorlar arasındaki yerini aldı. 

İklim krizine 'en beyaz' boya çözümü"En beyaz boya" numune görseli.

7 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Boyanın geliştirmesine götüren fikrin kaynağının iklim krizleri olduğunu belirten profesör Ruan,  amacının, "küresel ısınmayı azaltmaya yardımcı olmak" olduğunu ifade etti. Profesör Xiulin Ruan, boyanın enerji tasarrufu ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla yedi yıl süren bir proje sonucunda tamamlandığını açıkladı. 

İklim krizine 'en beyaz' boya çözümü

KLİMADAN DAHA ÇOK SOĞUTUYOR
Beyaz boya, güneş ışığının yüzde 98,1'ini yansıttabilme özelliğini taşıyor. Böylelikle kızılötesi ısı yayılımının ortaya çıkmasıyla güneş ısısı daha az emilmiş oluyor. Bunun sonucunda, bu boya ile kaplanmış yüzey, herhangi bir güç tüketmeden çevre sıcaklığının altına soğuma yapıyor. Denemelerde yaklaşık 92 metrekarelik bir çatı alanını kaplamak için kullanılan "en beyaz boyanın", 10 kilovatlık bir soğutma gücünü ortaya çıkarabildiğinin tespit edildiği açıklandı.

İklim krizine 'en beyaz' boya çözümü

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...