Bilim insanları, rugby topu şeklinde ötegezegen keşfetti

Düzenleyen:
Bilim insanları, rugby topu şeklinde ötegezegen keşfetti

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, uzak bir ötegezegenin şeklinin küre yerine rugby topu gibi olduğunu buldu. Yüksek sıcaklıklara sahip WASP-103b isimli ötegezegen, Dünya'dan 1000 ışık yılı uzaklıkta.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) açıklamasına göre, Herkül takımyıldızında rugby topu şeklinde bir gezegen bulundu. WASP-103b olarak adlandırılan ötegezegenin şekli, ev sahibi yıldızının neden olduğu güçlü gelgit kuvvetleri nedeniyle bozulmuş gibi görünüyor.

2014 yılında keşfedilen WASP-103b, bilim dünyasında "sıcak Jüpiter" olarak kabul ediliyor. Çünkü bu ötegezegen, ana yıldızının yörüngesinde sadece bir Dünya gününde dönüyor. Bu da ötegezegeni yıldızın radyasyonuna ve güçlü yerçekimine son derece yakın tutuyor. 

GELGİT KUVVETİ ŞEKLİNİ BOZDU

Cenevre Üniversitesinden yapılan bir açıklamaya göre, WASP-103b'nin ev sahibi yıldızı gezegene o kadar yakın ki, şaşırtıcı bir gelgit kuvveti uyguluyor. Ay'ın Dünya'daki okyanuslarda neden olduğu gelgitlere oldukça benziyor. Ancak çok daha güçlü. 

Bilim insanları, rugby topu şeklinde ötegezegen keşfetti

Araştırmanın yazarlarından Bern Üniversitesi astrofizikçisi Yann Alibert, "Yıldızına yakınlığı nedeniyle, gezegende çok büyük gelgitlerin meydana geldiğinden şüphelenmiştik. Ancak bunu henüz doğrulayamamıştık." dedi.

Keşif, ESA'nın CHEOPS uzay teleskopu tarafından yapıldı ve Hubble Teleskobu ve NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından toplanan veriler üzerine inşa edildi. Araştırmacılar, ilerleyen zamanlarda geçtiğimiz ay fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu'nun önemli gözlemler yapmasını bekliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...