Elon Musk vaat etti Neuralink'in rakibi gerçekleştirdi: Beyin çipleri ilk kez kullanıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg News
Elon Musk vaat etti Neuralink'in rakibi gerçekleştirdi: Beyin çipleri ilk kez kullanıldı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Bloomberg News

Milyarder Elon Musk, Neuralink isimli beyin – bilgisayar arayüzü tasarlayan bir şirketin kurucusu. Musk’ın sıklıkla bahsettiği insan beyin çiplerinin en büyük rakibi Synchron isimli bir şirket daha bulunuyor. Synchron, Musk’ın Neuralink şirketini geride bırakarak ilk insanlı testini yaptı.

Beyin-bilgisayar arayüzü girişimi olan Synchron, 6 Temmuz günü ABD'li bir hastaya ilk kez beyin çipi takarak tıp tarihinde büyük bir atılımı başlattı. Ayrıca en büyük rakibi olan Elon Musk'ın Neuralink şirketini de geride bıraktı. 

İlk insanlı testte bilim insanları, 6 Temmuz'da New York'taki Mount Sinai West tıp merkezindeki bir ALS hastasının beynine 1,5 inçlik bir cihaz yerleştirdi. Synchron operasyonun ayrıntılarına ilişkin ise henüz bir açıklama yapmadı. 

BEYİN ÇİPLERİ HASTALARIN İLETİŞİMİNİ SAĞLAYACAK

Araştırmacılar, bu tür beyin – bilgisayar arayüzü cihazları ile özellikle felçli hastaların iletişim kurmasını sağlamayı amaçlıyor. Hareket kabiliyeti olmayan hastaların e-posta ve mesaj göndererek düşüncelerinin bilgisayar aracılığıyla aktarılması sağlanıyor. 

Synchron, Avustralya'da WhatsApp üzerinden mesaj göndermek ve çevrim içi alışveriş yapmak için beyin implantını dört hastaya yerleştirdi. Geçtiğimiz yıl Avustralya merkezli girişim, ABD Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) ağır felçli altı ABD’li hasta ile denemelere başlamak için izin aldı. Ancak 2019'da şirket, Avustralya'nın Melbourne kentindeki bir insana beyin çipini takarak ilk insanlı denemeye başlamıştı. 

Bu arada, Elon Musk’ın şirketi Neuralink henüz FDA onayını almadı. Ancak Musk, 2020 gibi insan denemelerine başlayabileceğini ileri sürmüştü. Son olarak geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada ise, şirketin bilgisayar çiplerini 2022 yılına kadar insanlara yerleştirmeye başlayacağını söyledi. 

Synchon ve Neuralink, insan düşüncelerini bilgisayar komutlarına dönüştürmek için tasarlanmıştır ve Parkinson veya ALS gibi nörolojik hastalıkları olan hastalara yardımcı olabilir.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Bloomberg News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...