Bilim insanları yıldız tozunun kökeni buldu

Düzenleyen: / Kaynak: Independent News
Bilim insanları yıldız tozunun kökeni buldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent News

Bilim insanları Güneş Sistemi'mizdeki yıldız tozunun kaynağını bulduklarını ileri sürüyor. Uzun yıllardır araştırmacılar yıldız tozlarının sadece küçük bir kısmının süpernovalardan ve süper dev yıldızlardan kaynaklandığını düşünüyordu.

Yıldız tozu genellikle yıldızlardan gelen gazların soğumasıyla oluşan rüzgar veya şiddetli bir süpernova yoluyla uzaya püskürtülen toz parçacıklarına deniyor. Uçucu olmayan elementlerin önemli bir bölümü yoğunlaşarak yıldız tozuna dönüşürken bir kısmı yok olur. Ancak geriye kalan parçacıklar yaklaşık 4.6 milyar yıl önce Güneş Sistemi'ndeki gezegenlere katıldı. 

Yıldız tozlarının kökenine ilişkin araştırmalar, Güneş Sistemi'mizdeki yıldız tozunun sadece nispeten az bir kısmının süpernovalardan ve süper dev yıldızlardan kaynaklandığını gösteriyordu. Ancak yeni bir çalışmaya göre, Güneş Sistemi'ndeki yıldız tozunun yüzde 25'inden fazlasının kökeni süpernovalar. 

Araştırmacılar yıldız tozunun kökenini ‘güneş öncesi parçacıkları’ inceleyerek keşfettiklerini açıkladı. Güneş öncesi parçacıklarını göktaşlarında ya da uzaydan Dünya'ya düşen diğer maddelerde bulunuyor. Bu parçalar, Güneş Sistemi'mize tozlarını bırakan yıldız türlerini gösteriyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...