Annenin gerginliği koliği tetikliyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Annenin gerginliği koliği tetikliyor

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kolik, bebeklerde görülen gaz sancılarının en üst seviyesidir. Genellikle günün belirli saatlerinde özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkar.  Bebeğiniz sürekli ağlayabilir ve siz hiçbir şekilde susturamazsınız.

Annenin gerginliği koliği tetikliyor

İki haftalıkken başlayarak 12 haftaya, hatta 6. aya kadar sürebilir. Kolik saatlerce sürebilir, sizi ve bebeğinizi perişan edebilir ama kesinlikle zararsızdır.

Sebebi bilinmemekle birlikte bazı teoriler oluşturulmuştur:

1-Gıda alerjisi veya gıda tolerans bozukluğu: Birçok emziren anne bebeklerinde koliğe sebep olabilecek gıdaları yedikleriyle aldıklarına inanıyor. Yapılan araştırmalar, dirençli karın ağrılarının üçte birinde sebebin gıda alerjisi olabileceğini göstermiştir. Birçok çalışma da annenin yediği besinlerle kolik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle annenin yediği lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile inek sütü, çikolata ve soğanın kolik oluşturma ihtimali yüksektir. Hamilelik esnasında sigara ve kafein tüketimi de anne sütünün kalitesini bozmakta ve kolik şikâyetlerine zemin hazırlayabilmektedir.

2-Anormal bağırsak hareketliliği veya çok fazla gaz: Uzun süre aç kalmış ve laktoz içeren mamayla beslenen kolikli bebeklerin nefeslerinde koliği olmayan bebeklere nazaran daha yüksek oranlarda hidrojen gazına rastlanmıştır. Ancak laktozsuz mamayla beslenme de herhangi bir olumlu değişiklik oluşturmamıştır. 

3-Artmış hassasiyet: Bu aylarda bebeklerin sinir sistemleri henüz gelişmemiştir ve uyarılara karşı daha duyarlıdırlar. Normal basit bir gazı acı olarak algılayabilirler.

4-Doğum öncesi ve sonrasında gerilim: Gebelikte psikolojik gerginlik yaşayan annelerin bebeklerinde kolik daha sık görülür. Anne babadaki gerilimler ve çevresel faktörler bebeğin duygularını etkileyebilir. Hafif problemleri aşırı hissedip reaksiyon verebilir.
Durmadan ağlama olarak tanımladığımız koliğin, etkinliği kesin olarak gösterilmiş bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak bazı öneriler ve ilaçlar kısmen yararlı olabilmektedir;

> Öncelikle bebeğinizi bir hekime götürerek, ağlama ve karın ağrısına sebep olabilecek diğer hastalıklarla ayırıcı teşhisinin koyulabilmesini sağlayın (İdrar yolu enfeksiyonu, ishal, kulak iltihabı gibi).

> Bebeğinizin rahat ve tok olmasını sağlayın. Dik olarak kucağınıza alın ve sırtına minik darbeler vurarak sakinleştirerek gazını çıkarmaya çalışın. Biberonla beslenme 20 dakikadan az sürüyorsa daha ince delikli bir biberon başıyla beslemeyi deneyin. Böylece hızlıca emip hava yutmasını engellediğiniz gibi, emme arzusunu da gidermek mümkün olacaktır. Sessiz ve az aydınlık bir oda dış uyaranları azaltarak yardımcı olabilir. Bebeği korkutabilecek ani ses ve hareketlerden sakının. On dakikadan fazla süredir bebeğiniz ağlıyorsa yüzüstü yatırmayı deneyin. Çok aktif ve hareketli bebeklerde battaniyeyle sarmalanması işe yarayabilir.

> Bazı bebekler araba yolculuğuyla bazıları da saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesinin sesiyle sakinleşebiliyor. Ana baba olarak çocuğunuzun sağlıklı olduğunu, kolik sancılarının büyüme ve gelişmesi üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadığını ve bir müddet sonra kendiliğinden geçeceğini unutmayın. Moralinizi de bozmayın. Bebeğinizi formül mamayla besliyorsanız değiştirin. 

> Bebeğinizi emziriyorsanız yediğiniz gıdalara ve bunlarla sancılanma zaman ilişkisine dikkat edin. 

> Koliklerde kullanılan hiçbir ilacın kesinlikle gerçekten faydalı olduğu kanıtlanamamıştır. Probiyotiklerin pozitif yönde etkileri olduğu yönünde çalışmalar yapılmaktadır. 

> Sizi çok üzen bu durum karşısında yapılabilecekler sınırlı. En azından bebeği yatıştırmak için elinizden geleni yapın. Sık sık besleyin. Gezdirin, sallayın, hoplatın. Ama ona karşı daima sabırlı ve anlayışlı olun. Unutmayın ki bu, geçici bir durum.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...