Kasım indirimleri yuva yıkıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kasım indirimleri yuva yıkıyor

Türkiye Cumartesi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sanal alışverişin fazla olması evliliği de etkileyebilir. Harcamaların kontrolsüz bir şekilde artması, mali sıkıntılara ve gerilimlere yol açabilir. Busebeple eşler arasında açık iletişim ve anlayış önemlidir.

SORU: Sibel Hanım merhaba, 
Kasım indirimleri tahammül sınırlarımı aşmama sebep oldu. Eşim tam bir alışveriş hastası. Aslında indirim hastası. Bir yerde indirim yazısını gördüğü anda kendine hâkim olamıyor. Market, giyim, teknoloji aklınıza gelebilecek her üründe. En çok da kıyafette. İnanın dolapta etiketi üzerinde bir sürü ceketi, elbisesi var. Giymeye vakit bulamıyor. Marketten indirimde diye aldığı yiyecekleri bozup çöpe atıyoruz. Oturup konuşuyorum; her konuşmamızın sonunda o da bana hak veriyor. Kendini tutacağını söylüyor. Ancak yok ‘Anneler Günü’, yok ‘Kasım İndirimi’ bir bakıyorum apartmana gelen kuryelerin ardı arkası kesilmiyor. İkimiz de çalışıyoruz ama onun kazancının tamamı alışverişlerine gidiyor. Ne yapacağımı şaşırdım ama dayanma gücüm de kalmadı.
BARIŞ S. İstanbul-42

SİBEL CESUR AKYUNAK'IN CEVABI: Alışveriş bağımlılığı, kişinin sürekli olarak alışveriş yapma isteği ve bunun kontrol edilemeyen bir hâle gelmesiyle oluşan bir davranış modelidir. Bağımlılıktan kurtulmak için birkaç adım atabilirsiniz. İlk olarak, alışveriş alışkanlığınızı fark etmek ve kabul etmek önemlidir. Eşinizin duygusal ihtiyaçlarını düşünerek başlayabilirsiniz.  Harcamalarınızı azaltmak için birkaç adım atabilirsiniz. Öncelikle, kendinize bir bütçe belirleyin ve harcamalarınızı bu bütçeye göre planlayın. Ayrıca alışveriş yapma isteği geldiğinde biraz bekleyin ve kendinize “Gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sorun. Alternatif olarak, hobiler edinmek veya egzersiz yapmak gibi başka aktivitelere yönelebilirsiniz.

Sanal alışverişin fazla olması evliliği de etkileyebilir. Harcamaların kontrolsüz bir şekilde artması, mali sıkıntılara ve gerilimlere yol açabilir. Busebeple eşler arasında açık iletişim ve anlayış önemlidir. Birlikte harcama alışkanlıklarını gözden geçirerek, ortak bir bütçe planı oluşturabilir ve harcamaları kontrol altına alabilirsiniz.

Eşinizin alışveriş bağımlılığıyla nasıl başa çıkacağınız konusunda bazı önerilerim var. İlk olarak, anlayışlı ve destekleyici bir tutum sergilemek önemlidir. Eşinizin duygularını anlamaya çalışın ve onunla açık bir iletişim kurun. Ona destek olmak için birlikte bir bütçe oluşturabilir ve harcamaları kontrol etmek için birlikte çalışabilirsiniz. Sağlıklı bir mali durum sağlanması için birlikte çalışmanız gerektiğini söyleyin. İhtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi paylaşarak, alışveriş bağımlılığınızın ilişkinize ve finansal durumunuza olan etkisini vurgulayabilirsiniz. Kendinize sınırlamalar koyabilirsiniz. Aynı zamanda, alternatif aktivitelere yönlendirmek de yardımcı olabilir. Eğer eşinizin bağımlılığı ciddi boyutlara ulaşıyorsa, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın, sabır ve anlayışla yaklaşarak eşinize yardımcı olabilirsiniz.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...