Zorunlu kış lastiği uygulaması öncesinde yoğunluk

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/TRT HABER
Zorunlu kış lastiği uygulaması öncesinde yoğunluk

TÜRKİYE Haberleri  / İHA/TRT HABER

1 Aralık'ta başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulamasına günler kala araç sahipleri ceza yememek için lastikçiklerin yolunu tuttu.

1 Aralık'ta başlayacak zorunlu kış lastiği uygulaması ile yazlık lastikler rafa kalkarken kışlık lastikler araçlara takılıyor. Zorunlu uygulamaya günler kala sürücüler ceza yememek için lastikçilere akın ediyor. 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi uyarınca ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanması zorunlu.

YOLDA DEĞİŞTİRİLEN LASTİK DE KIŞ LASTİĞİ OLACAK

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçerken. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması ise kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu tutuluyor.

CEZASI 846 TL

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara ise 846 TL idari para cezası uygulanacak. 

YENİ LASTİĞİN RAF ÖMRÜ 10 YIL

Yeni üretim bir lastiğin raf ömrü ise 10 yıl. Bu süreyi tamamlayan lastik hiç kullanılmamış da olsa özelliğini kaybediyor.

Lastiğin yaşı, üzerinde D-O-T harfleriyle başlayan serinin sonundaki 4 basamaklı sayıda gizli. Bu sayının son iki hanesi lastiğin üretim yılını, ilk iki hanesi ise üretim haftasını gösteriyor.

Zorunlu kış lastiği uygulaması öncesinde yoğunlukKış lastiklerinde diş derinliğinin en az 4 milimetre olması gerekiyor.

KIŞ LASTİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?

Lastik Uzmanı Hakan Sevimli'ye göre, "Kış lastiğinin en büyük özelliği yola tutunmasının yüksek olması. Özellikle kış koşullarında kar ve ıslak zeminde bu lastiklerin vakumlu yapısı itibarıyla zemine daha iyi tutunmasını sağlıyor. Bu da araçların fren mesafesini daha kısa sürede yapmasını sağlıyor."

DEĞİŞİM ÜCRETLERİ ORTALAMA 100 TL

Lastiklerin sökme-takma ücreti ise binek araçlarda ortalama 100 lirayı bulurken, ticari araçlar da ise 150 lira.  

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
Kaynak: İHA/TRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...