14 yaşında üniversite

/ Kaynak: OZEL
14 yaşında üniversite

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

Meclis Araştırma Komisyonu üstün yetenekli çocuklarla ilgili hazırladığı raporu tamamlamak üzere. Türkiye'nin dâhileri doğum sonrası takibe alınacak. Devlet, 2 yaşına kadar zekâ gelişimine bakacak. İlk ve orta öğrenimi 3.5 yıl erken bitirme hakkı tanınacak bu çocuklar için üniversite yolu 14 yaşında açılacak.

TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamladı. Yurt dışındaki örnekleri de incelediklerini belirten Komisyon Başkanı AK Partili Halide İncekara, aldıkları tavsiye kararlarını şöyle sıraladı: nbsp; gt; Çocukları doğduğu andan itibaren 2 yaşına kadar izleyen Sağlık Bakanlığı, boyu ve kilosu yanında, ruhsal ve zihinsel gelişimini de kayda alacak. Bu süreçte nasıl çocukların engelli oldukları tespit edebiliyorsa, üstün zekâlı ya da yetenekli olduğunu da ortaya çıkarılacak.
gt; Rehberlik araştırma merkezlerinde çocukların yetenek ve zekalarıyla ilgili de bir bölüm olması ve 200 bin civarındaki özel eğitim mezunlarının buralarda görevlendirilmesi istenecek. Eğitimin ilk 4 yılını kapsayan ilkokul döneminde çocukların yeteneklerini ortaya çıkaracak eğitimler verilip izlenmeleri sağlanacak. nbsp;
gt; İkinci 4 yıllık ortaokul eğitiminde çocukların yetenek alanlarını belirleyecek ölçümler yaptırılabilecek. Bu dönemde spor, güzel sanatlar gibi alanlarda özel yetenekli çocukların bulunması ve bu alanlara yönlendirilmesi sağlanacak. nbsp;
gt; Bilim ve Sanat Merkezleri'nin etkinliği artırılacak ve buralara akademisyen takviyesi yapılacak. nbsp;
gt; Üstün zekâlı çocuklar, özel bir eğitime alınmayacak. İleriki hayatlarında da normal insanlarla birlikte yaşayacaklarından eğitimlerini de diğer çocuklarla birlikte sürdürecekler. nbsp;
gt; Dâhi çocuklar, 4 yıllık ilkokulu bir yıl, 4 yıllık ortaokulu bir yıl erken bitirebilecekler. 4 yıllık liseyi de 2 .5 yılda bitirebilecekler. Böylece 12 yıllık zorunlu eğitimi toplamda 3.5 yıl erken bitirip 18 yerine 14 yaşında üniversiteye girme hakkını elde edebilecekler.
gt; Üstün zekâlı çocuklara üniversiteye girişlerde ek bir puan verilecek. Gezi ve arge masrafları devletçe karşılanacak. Dezavantajlı gruplara destek sağlayan Aile Bakanlığı'nın üstün yetenekli ve dâhi çocukları da desteklemesi ve "özel yetenek bursu" verilmesi sağlanacak.

GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...