19. Altın Koza'da Ödüllü Belgeseller

/ Kaynak: OZEL
19. Altın Koza'da  Ödüllü Belgeseller

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

19. Altın Koza Film Festivali'nin, "Gerçeğin Çölü" başlıklı bölümünde izleyiciler; Filistin'den Arjantin'e, ABD'den Liberya'ya, Çek Cumhuriyeti'nden Hırvatistan'a, Mısır'dan Japonya'ya, Yunanistan'dan Türkiye'ye sarsıcı bir yolculuğa çıkıyor


Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 - 23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 19. Altın Koza Film Festivali, iki yıldır ana programında dünya festivallerinde ses getirmiş belgesellere yer veriyor. Dünyanın dört bir köşesindeki gerçekliklere ışık tutan bir düzine film bu sene de festivalin "Gerçeğin Çölü" başlıklı bölümünde seyirciyle buluşacak. "Gerçeğin Çölü", Werner Herzog ve Helena Trestikova gibi dünyaca tanınmış yönetmenlerin son yapıtları da dahil olmak üzere hemen hepsi gösterildiği festivallerde yankı uyandırmış ve ödüller kazanmış 14 film içeriyor. Altınkoza'da gösterilecek filmlerden biri de 9'uncu Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde En İyi Kısa Film ödülü kazanan, "Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar-Akile Nazlı Kaya,Türkiye." Türkiye'deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesini konu alan bu filmin kahramanları ile "Dünyayı Kurtaran Adam"ın Cüneyt Arkın'ı arasında ortak bir yön var: İkisi de çıplak elleriyle devasa bir güce karşı mücadele veriyor. Film, animasyon tekniğini nbsp; kullanarak nbsp; belgesel dilinde de yeni bir kapı açıyor. Arjantin Dersi (Argentinian Lesson, Wojciech Staron, Polonya) ise Polonya'dan Arjantin'in uzak bir kasabasına göç eden bir kadın ve ailesinin hikâyesi. Ailenin küçük çocuğu Janek yeni ortama ayak uydurmaya çalışır ve bir süre sonra ilk aşkını yaşar! Kimi belgeselin iç açıcı konulara da el atabildiğini gösteren, kişisel belgesel türünün en iyi örneklerinden sayılabilecek bol ödüllü sıcak bir film.

Amerikan adaletinin ürpertici yüzü

Uçuruma Doğru (Into te Abyss, Werner Herzog, Almanya/ABD): Son dönemde kendini belgesel yapımına adayan ve geçen yıl yine Altın Koza Film Festivali'nde nbsp; "Unutulmuş Düşler Mağarası" adlı filmini izlediğimiz usta sinemacı Werner Herzog, bu kez ABD adaletinin ürpertici yüzüne tutuyor kamerasını. Film, bizi infazını bekleyen ölüm cezası mahkumlarının dünyasına sokuyor. Savaş Muhabiri (The War Reporter, Silvestar Kolbas, Hırvatistan): Yunanistan'ın dağılması sürecinde Sırplarla Hırvatlar arasında patlak veren çatışmalar, pek çok insanın hayatında kalıcı izler bıraktı. Bu filmin yönetmeni Silvestar Kolbas'ın hayatında olduğu gibi... Aslen fotoğrafçı olan Kolbas, çatışmaların yayılmasıyla birlikte savaş muhabirliği yapmak durumunda kalır ve eskiden komşu olan insanlar arasında nefret tohumlarının nasıl yeşerdiğine yakından tanıklık eder.

Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar

Altınkoza'da gösterilecek filmlerden biri de 9'uncu Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde En İyi Kısa Film ödülü kazanan, "Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar-Akile Nazlı Kaya,Türkiye." Arjantin Dersi (Argentinian Lesson) ise Polonya'dan Arjantin'in uzak bir kasabasına göç eden bir kadın ve ailesinin hikâyesi.

Cenin Sineması (Cinema Jenin, Marcus Vetter, Filistin/Almanya): Cenin Kampı'nda terkedilmiş eski bir sinema salonunun restore edilip hayata döndürülmesini konu alan "Cenin Sineması", Filistin'deki hayata kültürel cepheden bakıyor. Aynı kampta geçen sene, kurucusu olduğu Özgürlük Tiyatrosu'nun önünde öldürülen Juliano Mer Khamis'in de son görüntülerinin yer aldığı film, bir ideal peşinde koşan insanların azmini yansıtıyor.
Festivalde gösterilecek diğer belgesel filmler ise şunlar: Özel Kainat (Private Universe, Helena Trestikova, Çek Cumh.), Çiplak Generalin Günah Çikarmasi (The Redemption of General Butt Naked, Daniele Anastasion, Eric Strauss, ABD), Telvin (Okan Avcı, Türkiye),

Krisis (Nikos Katsaounis, Nina Maria Paschalidou, Yunanistan), Işıkları Kapat! (Turn off the Lights, Ivana Mladenovic, Romanya)
Toprak (Earth, Victor Asliuk, Beyaz Rusya), İnsansız Bölge (No Man's Zone, Toshi Fujiwara, Japonya), Modlinlern Öyküsü (A Story for the Modlins, Sergio Oksman, İspanya). www.altinkozafestivali.org.tr

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...