TÜBİTAK yatırımın % 80'ini karşılıyor

- Güncelleme:
TÜBİTAK yatırımın % 80'ini karşılıyor

Ekonomi Haberleri

Çocuk, genç, öğretmen demeden her yaş grubundaki insana destek veren TÜBİTAK, bazı projelerde maliyetin tamamını, bazılarında yüzde 80'ini karşılıyor. Tek şart katma değeri olan, ekonomiye katkı sağlayan proje.

Metiner Sezer


TÜBİTAK, adı üstünde araştırma ve geliştirmeye odaklı organizasyonun adı: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. Sanayiden tarıma, çevreden atmosfere, yer ve deniz bilimlerinden enerjiye, sağlıktan savunmaya, eğitimden beşeri bilimlere kadar her alanda araştırma-geliştirme "ar-ge" çalışmaları yapıyor ve ayrıca fert ve şirketleri de destekleyip teşvik ediyor. 3-5 ayda tamamlanan kısa süreli çalışmaları teşvik programına aldığı gibi 5-10 senelik çalışmalara da destek veriyor. Yüzde 80'ini bulan hibe destekleri var. nbsp;TÜBİTAK'ın son senelerde ortaya koyduğu performans baş döndürücü bir boyuta ulaştı. Başarılı projelere imza atıyor peş peşe. İlmi araştırmalarının yanı sıra TÜBİTAK çocuk, genç, öğretmen ve akademisyenleri de destekliyor. Gelişme dönemlerinde, proje çalışmalarında ve sistem kurmalarında onlara maddi, manevi her türlü desteği veriyor. Ayrıca, nbsp;Ar-Ge çalışması yapan kamu ve sanayi kuruluşlarını yalnız bırakmayıp onların yanında duruyor. nbsp;
TÜBİTAK'ın misyonunu; "yeni bilgi ve teknolojilerin araştırılıp bulunması ve problemlerin çözümünü kolaylaştıran formüllerin devreye sokulmasını" desteklemek şeklinde özetlemek mümkün. Ar-Ge çalışması yapan, yenilik peşinde koşan fertlere aylık maaş bağlamaktan tutun da proje maliyetinin yüzde 80'inden fazlasını hibe vermeye kadar uzanan destek programları var. Destekler, nbsp;Bin 500 TL aylık ücretten başlayıp milyonlarla ifadesini bulan rakamlara ulaşıyor. nbsp;Sınırsız destek verdiği dahi oluyor. Yeter ki, teknolojiye katkı sağlasın o proje.
TÜBİTAK destekleri o kadar çok ki. Yeter ki önüne gelen proje sonuç odaklı olsun. Kamu ve özel sektör kuruluşları ile üniversitelerin gerçekleştirdiği iş kolaylaştırıcı, maliyet düşürücü, verimlilik arttırıcı projelerin hepsi yararlanabiliyor bu desteklerden. Sanayi-üniversite işbirliğini güçlendiren çalışmalar da teşvik ediliyor tabii. Ferdi girişimcilere proje ortağı olup onların altyapıları güçlendiriliyor ayrıca. nbsp;
Türkiye Ar-Ge çalışmalarına yeni yeni başlıyor. Proje üretme alışkanlığı da öyle; işin başında henüz. Bunların hızlandırılması nbsp;ve sayılarının artması lazım halbuki. Sürdürülebilir kalkınma ve büyüme için nbsp;şart bu. Da... maddi imkan ve bilgi desteği olmadan olmuyor bunların hiçbirisi. TÜBİTAK işte bu boşluğu dolduruyor. Kimin maddi desteğe, kimin bilgiye ihtiyacı varsa arayıp buluyor ve onlarla işbirliği yapıyor. nbsp;Fakat bu buluşmanın ve işbirliği yapmanın istenilen seviyede olduğu söylenemez.
Bazı işletmeler habersiz TÜBİTAK'ın bu desteklerinden.?Ya da TÜBİTAK erişememiş bu kuruluşlara. İşte biz, Türkiye Gazetesi olarak bu buluşmayı hızlandırmayı hedefliyoruz. TÜBİTAK ve şirketler arasında "iletişim köprüsü" olmayı arzuluyoruz. İşiniz kolaylaştıracak ya da ülke ekonomisine katkı sağlasın. Gazeteniz Türkiye'nin kılavuzluğunda TÜBİTAK'a müracaatınız kolaylaşacak ve dosyanızın işleme konması vakit geçirilmeden gerçekleştirilecektir. nbsp;
Türkiye Gazetesi, sizi bu zorlu süreçte yalnız bırakmamak için kolları sıvadı. Yapacağınız tek şey, bizi aramak. Bizi arayın, size çözüm ortağı olalım. Projenizin sunumundan kabulüne kadar birlikte yürüyelim.?Bilmediğinizi öğrenmeniz, ilgili kurumlara ulaşmanız çok daha kolay şimdi. Bizi arayın. Sorun. Birlikte yürüyelim bu zorlu ama meyvesi tatlı yolu.

'Teknolojiye hibe veriyoruz gelin bunlardan yararlanın'
Türkiye son yıllarda bilim ve teknoloji alanında önemli bir atılım içerisinde... Bunu TÜBİTAK'ın Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak söylüyor. Çalışmaları da en çok o biliyor. TÜBİTAK'ın Türkiye'nin bilimsel ve teknoloji potikilaranı belirlediğini, bilim insanlarının yurt içi ve dışındaki ekademik faaliyetlerinin burs ve ödüllerle desteklendiğini hatırlatıyor ve toplumun her kesimi tarafından bilinmesini istediği destekleri duyurmak için hazırladığımız yazı dizimizin önemine işaret ediyor. Prof. Altunbaşak, "Türkiye Gazetesi'nin destekleri konu alan yazı dizisi bizim için özel önem taşıyor" dedi. Bizim aracılığımızla KOBİ'lere seslenen Altunbaşak, "TÜBİTAK olarak yeni destek programlarını uygulamaya koyduk. Lütfen bunlardan yararlanır. Bunlar kredi değil, hibedir. İyi işler çıkarabilmeniz için karşılıksız verdiğimiz paradır. Her programın başvuru şartı, internet sayfamızda anlatılmıştır. Uzmanlarımız da her konuda bilgi vermeye hazırdır. Hepinizi TÜBİTAK'ı yakından tanımaya davet ediyorum" diye konuştu.

TEŞVİKLE İLGİLİ HER SORUNUZ İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ
Girişimcilerin hibe ve desteklerle ilgili sorularına, kurumlardan gelen cevapları salı gününden itibaren bu köşede okuyucularımızla paylaşacağız. nbsp;
Tel: 0212 454 30 00 - Fax: 0212 454 31 00 metiner.sezer@tg.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...