Kara Ocak katliamının sorumlusu SSCB

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Kara Ocak katliamının sorumlusu SSCB

Dünya Haberleri  / İHA

Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Ayaz Mütellibov, 20 Ocak faciasının yıldönümünde katliamın başlıca sorumlusu olarak eski SSCB yönetimini suçladı.

nbsp;Kara Ocak olaylarının 22. yıldönümü dolayısıyla İHA'ya özel açıklamada bulunan dönemin Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ayaz Mütellibov, 20 Ocak katliamının eski Sovyet yönetimi tarafından gerçekleştirilmiş bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Eski Sovyet yönetiminin demokrasi açılımının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine ülkedeki durumu kontrol altında tutabilmek için etnik çatışmaları körüklediğini belirten Mütellibov, "Karabağ sorunu tamamen Moskova tarafından hazırlanan bir senaryoydu. Moskova, bu sorunu bir parmak işaretiyle bile çözebilir ve Ermenilerini yerine oturtabilirdi. Ama bunu yapmadılar. Ve 19 Ocak gecesi ise halkımıza karşı o korkunç suç işlendi. Tabii bu olaylarda Azerbaycan Halk Cephesi'nin de suçu vardı" dedi. 20 Ocak olayının yaşandığı dönemde Azerbaycan'ın komşu Müslüman devletler tarafından bile gerekli desteği görmediğini belirten Mütellibov, "Ermenistan'a Rusya, Fransa gibi çok ülke apaçık destek verirken, bize ise Türkiye dışında kimse destek vermedi. Arap ülkelerinde iç basın bile bizim sorunlarımızdan hiç bahsetmedi. Azerbaycan'ın dünya haritasında nerede olduğunu bile kimse bilmiyordu. Bizi çok sonradan petrol ve doğalgazımız sayesinde tanımaya başladılar" dedi. Ermenilerin farklı ülkelerde Türkiye'ye karşı başlattığı soykırımı tanıma girişimlerinin gerçekle bir ilgisi olmadığını vurgulayan Mütellibov, "1. Dünya Savaşı'nda Türkiye çok büyük kayıplar verdi. Ermenilerin de büyük kayıpları oldu. Bu olaylara tek taraflı bakmak doğru değildir. Bu olayları Ermeni soykırımı olarak değerlendirenler bunu sırf siyasi amaçlarla yapmaktalar. Fransa örneğinde olduğu gibi sırf Cumhurbaşkanı seçimleri dolayısıyla senatodan böyle bir karar geçirildi. ABD'deki Başkanlık seçimlerinde de bu senaryo tekrarlanacak. Ama Ermenilerin, Rusya'da başlatmak istedikleri benzeri teşebbüs ise başarısızlıkla sonuçlanacak. Çünkü Rusya'nın Azerbaycan ve Türkiye ile olan ilişkileri, Ermenistan'la olan ilişkilere kıyasla çok daha değerlidir" dedi. Ermenilerin öne sürdükleri yalan iddiaların çürütülmesi için tarihçiler üzerine çok iş düştüğünü belirten Mütellibov, "Tarihçiler, söz konusu olaylarla ilgili tarihi dosyaları hazırlayarak Birleşmiş Milletler Kurulu'na sunmalı ve bu konudaki tüm söylentilere son vermeliler" şeklinde konuştu.
Dünya
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...