Menderes için iade-i itibar başvurusu

Menderes için iade-i itibar başvurusu

GÜNDEM Haberleri

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, merhum Başbakan Adnan Menderes'in iade-i itibarının geri verilmesi konusunda, "Meclis bu görevi yapmalı. Bunu sadece Menderes ve arkadaşları için söylemiyorum. O gün kim yargılansa bugün aynısını söylerdim. Yassıada bir cinayet" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, merhum Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın'ın Menderes'in mahkumiyet kararının iptal edilmesi için TBMM Dilekçe Komisyonu'na yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kuzu, 27 Mayıs darbesi ile ilgili bir soru üzerine "Tam bir cinayettir" diyerek, o dönemden bu yana sorguya çekilecek ya da ifadesi alınacak kişilerin de çok fazla olmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalı ile ilgili bir anısını da anlatan Kuzu, şöyle konuştu:
"O gün ifade veren Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalı, kürsüde hocamdı. Olayın üzerinden 10-15 yıl geçmişti. Kendisine 'Hocam ben o dosyayı inceledim. Yassıada dosyasında öyle aman aman bir şey yoktu' dediğimde, etrafına bakınıp bana 'Çocuk biz onları katlettik' dedi. Sonra Son Havadis gazetesinde yazılar yazdı, yapılan yanlışları anlattı. Sonra sol kesim onu 'Sen nasıl böyle döneklik yaparsın?' diye aforoz etti. Vefat ettiğinde bu yüzden cenazesine bile gitmediler. Orada Salim Başol'un 'Sizi buraya tıkan güç böyle davranmamızı istiyor' lafları var. Tamam orada belki 50, 60 döneminde güçlü hükümet ve kimi yanlışları olabilir. Sonuçta bunun idama gidecek bir tablo olduğunu hiçbir zaman kabul etmedim. Ama bunların araştırılması gerekir. Belki zamanaşımı gündeme gelmiş olabilir, ilgilileri bulmak zor olabilir. İade-i itibar bakımından Meclis bu görevi yapmalı. Bunu sadece Menderes ve arkadaşları için söylemiyorum. O gün kim yargılansa bugün aynısını söylerdim. Yassıada bir cinayet."

"GEREKİRSE KOMİSYON KURULABİLİR"
Burhan Kuzu, gazetecilerin 'Nasıl bir yol izlenecek?' şeklindeki sorusu üzerine ise, "Gerekirse bir komisyon kurulabilir sırf bu konularla alakalı. Komisyon rapor hazırlar. Sonra o rapor çerçevesinde Genel Kurul'da bu manada iade-i itibar konusunda adım atılabilir" cevabını verdi.

Geçmişte de bu duruma benzer kararlar olduğuna dikkat çeken Kuzu, "Bunun için değil ama başka türlü var. Bakılabilir" değerlendirmesinde bulundu. Konuyla ilgili olarak ayrıca Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinin de yine aynı şekilde gündeme gelip gelemeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Burhan Kuzu, şunları kaydetti:

"Aynı şey değil bana sorarsanız. Onlar yanlış olmuştur, kabul ettik. O dönemde hukuk fakültesinde öğrenciydim. Benden bir önceki kuşaktır onlar. Dosyalara baktığınız zaman farklı şeyler de var orada. Suçlamalar, adam kaçırmalar, elçi kaçırmalar, belli yerleri yakmalar, banka soymalar. Bunlardan idam çıkar mı? Çıkmamalıydı."

27 Mayıs darbesi sonrası Menderes'in idamının doğru olmadığına, uyduruk bir takım davalardan dolayı Menderes'in yargılanmaya çalışıldığına dikkat çeken Burhan Kuzu şöyle devam etti:
"Bir başbakan, iki bakanın o dönemde idamı doğru olmamıştır. Ağır suçlama. Aslında ortada delil de yok bana sorarsınız. Köpek davası, bebek davası, külot davası, uyduruk kaydırık bir takım davalar. Afganistan'dan köpek gelmiş de onu evine koymuş, kendine mal etmiş de memleketin malını bilmem ne yapmaktan büyük yolsuzluk görülüyor. Ona benzer şeyler."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...