EFT bekleme bitiyor para tek tıkla hesapta

- Güncelleme:
EFT bekleme bitiyor para tek tıkla hesapta

Ekonomi Haberleri

Bankalar arası para transferine duble yol açılıyor... EFT sistemi, iki kanal üzerinden gerçekleştirilecek. Böylece vatandaşın parası tıkanıklık yaşanmadan istenilen hesaba anında transfer edilecek.

nbsp;Merkez Bankası, bankalar arası para transferine duble yol açıyor. Elektronik Fon Transferi'ni (EFT) kullanan vatandaşın parası artık bankaya takılmayacak, para anında hesaptan çekilebilecek. Merkez Bankası, yıllık 40 milyar lirayı aşan EFT'de bazı dönemlerde yaşanılan tıkanıklığı aşmak üzere nbsp;bankalar arası para transferini iki kanal üzerinden gerçekleştirecek. Yeni sistemde toptan ve perakende olmak üzere iki ayrı işlem yapılacak. Perakende Ödeme Sistemleri (PÖS) sistemi ile kişiler arasındaki düşük miktarlı para transferleri gerçekleştirilecek. Bankadan bankaya yapılan büyük tutarlı gönderimler ise yine EFT üzerinden yapılacak. Sistemin her ikisi de aktif olarak işleyecek. Vatandaş herhangi bir bankadan bir başkasına para göndermek istediğinde ise mevcut uygulamadan farklı bir işlem yapmayacak. Sadece herhangi bir arıza ve tıkanıklık ihtimaline karşı sistem iki kanal üzerinden çalışacak. nbsp;
Kısa sürede faaliyete geçecek olan sistem ile vatandaşın para gönderimlerinde mağduriyet yaşamaması amaçlanıyor. EFT, bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlayan ödeme sistemi. EFT olmasaydı bir günde dolaşan milyarlarca Türk Lirası ya fiziksel olarak el değiştirecek ya da bankalar arasındaki havale talimatları yoluyla hesaplara en az bir gün süreli bekleme ile geçebilecekti. Finans sisteminde havale ve EFT gibi ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasının temelinde ise internet bankacılığına olan ilgi yatıyor. Raporlara göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir defa giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı 19.3 milyon. Son bir yıl içerisinde en az bir defa giriş işlemi yapan toplam bireysel müşteri sayısı ise 11.3 milyon kişi. nbsp;Ocak-Mart 2012 döneminde 8.5 milyon bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yaparken, bu miktar toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 44'ünü oluşturuyor. Aynı dönemde aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 980 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 682 bin kişilik artış oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...