Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Devlet işverenden alıp asgari ücretliye verecek

- Güncelleme:
Devlet işverenden alıp asgari ücretliye verecek

Ekonomi Haberleri

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla oluşacak yaklaşık 200 lira fark, işçinin cebine girecek. Böylece asgari ücretliler yıllık yaklaşık 2400 lira ek gelir elde edecek...

Asgari ücretlinin gözü, zamlı ücret ve asgari ücreti vergi dışı bırakma konusunda uzlaşma sağlayan Meclis'te... Asgari ücretle çalışan 5 milyon kişi, bir yandan yeni yılda alacağı zamlı ücreti beklerken, diğer yandan asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla ceplerine girecek aylık 200 lira, yıllık 2400 liralık ek tutarı bekliyor. İşçiler, asgari ücret tespit komisyonunun zamlı asgari ücreti belirlemesini beklerken, yeni anayasa taslağında yer alan "Asgari ücretten vergi alınmaz" hükmünün yürürlüğe girmesini bekliyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürürken, Anayasa 2 numaralı yazım alt komisyonu tarafından "Asgari ücretten vergi alınmaz" hükmünün yeni anayasada yer almasına karar vermişti. Uzlaşmayla, çalışma hayatıyla ilgili maddenin ilk fıkrası, "Herkes çalışma, iş güvenliği, insan onur ve haysiyetine uygun bir hayat sürmesini sağlayacak ölçüde adil ücret hakkına sahiptir" diye yazıldı. Söz konusu toplantıda, Ak Parti, CHP, MHP ve BDP'nin temsilcilerinin mutabakatıyla "Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulur, asgari ücretten vergi alınamaz" hükmünün yeni Anayasa'da yer alması da kararlaştırıldı. Yeni anayasa hazırlığında, mevcut anayasada bulunan ve asgari ücretin tespitinde ülkenin ekonomik durumunun dikkate alınacağı ifadesi de metinden çıkarıldı. Yine çalışma şartlarını düzenleyen metinde, doğum yapan çalışanlar için "Devlet işverenlerin çocuk bakım hizmetleri sağlamalarını teşvik eder" ifadesi eklenirken, çocuk işçiliğinin önlenmesi için de "Kimse yaşına ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz" maddesinin de yeni anayasada yer alması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Çalışma Bakanı Çelik ise, bu çalışmayla ilgili olarak "Her zaman işçinin yanındayız. Bir işçinin 750 lira ile geçinmesinin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Konuya bütün partiler sıcak bakmış, biz de bakıyoruz. Vergi kimde kalacak? İşveren zaten ödüyor. Vergiyi devlet almayacak ve işçiye kalacak. Yani işçiye herhangi bir vergi yansımayacak. Bunun maliyeti 3-35 milyar lira. Bundan vazgeçilmesi için başka kaynak bulunması gerekiyor" demişti. Bugün asgari ücret 940.50 TL brüt, 739.79 lira net olarak uygulanıyor. Brüt ücretten 200.71 TL kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi ise 125 liraya denk geliyor. Asgari geçim indirimi, işçi hissesi gibi kalemlerle bu tutar 200 lirayı buluyor. Yetkililer, bütçenin büyük bir gelir kaleminden yoksun olacağını, bu kaybın ise kayıt dışının azaltılmasıyla karşılanabileceğini belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...