Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'nin ambargo kararı bizi bağlamaz

- Güncelleme:
ABD'nin ambargo kararı bizi bağlamaz

Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "İran'dan gaz alıyoruz ve para veriyoruz. Bu karşılıklı çıkar ve karşılıklı kazanma durumu. ABD'nin ambargo kararı bağlayıcı olamaz" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı ve bazı gazetecilerle, Bosna Hersek dönüşünde sohbet etti.



İran'dan tek doğalgaz alan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD'nin ambargo kararının Türkiye için bağlayıcı olmadığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna Hersek'i kapsayan gezisinin dönüşünde enerji gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, "Rusya, İran, Suriye gibi ülkelerle siyaseten aynı düzlemde olmadığımızda enerji politikalarını zihni karmaşanın içine sokmuyoruz. Örneğin İran'dan gaz alıyoruz ve karşılığında para veriyoruz. Bu karşılıklı çıkar ve karşılıklı kazan durumu. Biz İran'dan doğalgaz satın alan tek ülkeyiz. ABD'nin yaptırımlarının muhatabı İran değil, Türkiye olur. O nedenle ABD'nin yaptırıma doğalgazı dahil etmemesi büyük bir nezakettir" diye konuştu. Petrol alımıyla ilgili olarak ABD'nin azaltma talebi olduğunu ancak bağlayıcı olmadığını da ifade eden Bakan Yıldız, "BM kararının Türkiye için bağlayıcılığı vardır. Ancak özel sektör için hukuki bağlayıcılıktan öte kavramlar var. Devletin refleksi ile özel sektörün farklıdır. TÜPRAŞ nbsp;bizim için herhangi bir özel sektör değildir. Rafinelerin merkezinde olan bir yerdir. Tedarik edip etmediği Türkiye tarafından izlenmektedir. O nedenle tedarik edemediğiniz zaman 'tamam' denilemez. Hukuki değil siyasi bir konudur bu" diye konuştu.
Kolombiya'da iş yapan TPAO'nun hemen 200 kilometre ötesinde Kuzey Irak'ta iş yapmamasının mümkün olamayacağını kaydeden Yıldız, "Biz Irak'ın kuzeyinden elde edilecek gelirin Irak'ın tamamının olduğuna biz inanıyoruz. Merkezi hükümetin aldığı karara da saygılıyız. Ancak Kuzey Irak'ta enerjiyle ilgili bir hareketin olmaması bizim için siyasidir" dedi. Son dönemde Azerbaycan'la doğalgaz fiyatını yeniden düzenlediklerini hatırlatan Bakan Yıldız, fiyatların iki kat artmadığını, bu ülkeden alınan gazın hâlâ kârlı olduğunu ifade etti. Hükümetin yerli kaynaklara yönelmesi konusunda da Yıldız, "Türkiye'de kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 25. Bulduğumuz kömür rezervleri son 10 yılda iki katına çıktı. Rezervler bulundukça bunlar elektrik santrallerine dönüştürülüyor" dedi.
Bakan Yıldız, terör örgütünün Kerkük-Yumurtalık hattına yaptığı saldırıların 3-5 ülkenin işine geldiğini, örgütün Türkiye'ye zarar vermek için bunu yaptığını, hükümetin bu yoldan dönmeyeceğini ifade etti. Yıldız, "Ben 3 beş ülke yaptırıyor demiyorum. Ama Başbakanımız terörün dini olmaz, dili olmaz diyor. Biz Libya'da kınadığımız ABD büyükelçisinin öldürülmesiyle ilgili yaptırımla Türkiye'nin Ermenilerce şehit edilen diplomatlarımızla ilgili yaptırıma aynı olmalıdır. Terör de öyle. Terör birdir. Ama Türkiye'ye zarar veriyorsa, farklı davranılmaması lazımdır. Dış konjonktür enerji politikalarını da şekillendiriyor" diye konuştu. Bakan Yıldız, Rumların Akdeniz'de aradığı doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderilmesine ilişkin İsrail'den teklif geldiğini, ancak burada ekonomik gerçeklerin diğer değerlerin önüne geçmesine izin vermediklerini dile getirdi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...