Filistin devleti için ilk adım

Filistin devleti için ilk adım

DÜNYA Haberleri

Filistin, BM'de ''Üye olmayan Gözlemci Devlet'' statüsü elde etti. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, ''evet'', 9 ülke ''hayır'' oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. Gözlemci Ülke" olma başvurusu yapan Filistin'in kabul edilmesi için 97 'evet' yetiyordu. BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanan Filistin, İsrail'e "savaş suçu" için de dava açabilecek. Filistin'in devlet olarak tanınması, bölgede iki ülkeli bir coğrafyanın oluşacağı anlamına geliyor. BM'deki tek "gözlemci ülke" Vatikan'dı... Ancak, İsviçre, Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi birçok ülke geçmişte aynı konumdayken daha sonra BM'nin "üyesi" oldu

BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek. Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

ERDOĞAN'DAN ABBAS'A KUTLAMA

HAYIR OYU KULLANANLAR
Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor. nbsp;Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor. Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.

##tgvideo##

GÖZLEMCİ DEVLET STATÜSÜ NEDİR? nbsp;

İsviçre'nin 1946'da BM Genel Sekreteri tarafından nbsp;"daimi gözlemci" statüsüne kabul edilmesiyle nbsp;başlayan uygulama çerçevesinde, yıllar içerisinde nbsp;Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi pekçok "gözlemci", BM'nin "üyesi" hâline geldi. İsviçre, nbsp;yaklaşık 50 yıl "gözlemci devlet" olarak anıldıktan nbsp;sonra 2002'de BM'nin üyesi oldu. "Daimi gözlemciler" nbsp;kategorisindeki Vatikan, BM toplantılarına ve Genel nbsp;Kurul çalışmalarına "gözlemci" olarak katılma hakkına sahip. BM Genel Merkezi'nde daimi gözlemci nbsp;misyonu bulunan "üye olmayan gözlemci devlet" nbsp;olarak anılan Vatikan, BM'de şu anda bu statüye nbsp;sahip tek devlet. Filistin'in bu statüyle Uluslararası nbsp;Ceza Mahkemesi, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü nbsp;Deniz Hukuku sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalarda taraf olup, dava açabilecek.

ABD: nbsp;BARIŞ SÜRECİNİ ZEDELEYECEK TALİHSİZ BİR KARAR
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice, Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının barış için büyük bir engel oluşturacağını savundu. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 138 ülkenin Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanması için ''evet'' oyu vermesinin ardından bir açıklama yapan Rice, Ortadoğu'da iki devletli çözümün ''evet'' oyuyla sağlanamayacağını öne sürdü. Rice,kabul edilen, ''talihsiz ve zedeleyici tasarı''nın barış sürecinde büyük bir engel oluşturacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da oylamanın ''barış sürecini zedeleyecek talihsiz bir karar olduğunu'' söyledi. Clinton, Washington'daki bir forumda yaptığı açıklamada, kararın barış yolunda daha fazla engel oluşturduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı Clinton, Filistin devleti için tek yolun İsrail ile doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasından geçtiğini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...