Abbas: Kudüs'e Osmanlı kapısından girilir

/ Kaynak: İHA
Abbas: Kudüs'e Osmanlı kapısından girilir

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Abbas salona gelişinde tüm milletvekilleri tarafından ayakta alkışlarla karşılandı.







Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, barışa bir fırsat tanımak istediklerini belirterek, "İsrail hükümetini üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeye çağırıyoruz. Üzerine düşen görev yerleşim yerlerini genişletilmesini durdurması, tutukluları serbest bırakması ve 2008 yılında durdurulan müzakerelere dönmesi ve belli bir takvim içinde bunun gerçekleşmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Abbas salona gelişinde tüm milletvekilleri tarafından ayakta alkışlarla karşılandı. Abbas, Filistin devletinin Birleşmiş Milletler'de gözlemci üye statüsüne kavuşmasın ardından Türkiye'ye ilk resmi ziyarette bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Abbas, "Bu elbette garipsenecek bir durum değildir. Çünkü Kudüs-ü Şerif'i çevreleye duvarlar Osmanlı-Türk duvarlarıdır ve oraya giren kapılar da Türk-Osmanlı kapılarıdır" dedi.

DAVUTOĞLU'NA ÖVGÜ

Filistin halkı adına Türkiye'ye, Cumhurbaşkanına, hükümete ve halka Filistin davasına verdikleri yardım ve desteklerden dolayı teşekkür eden Abbas, şunları söyledi:
"Bunun sonuncusunu Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanının bizimle birlikte New York'ta yapmış olduğu girişimlerde ve bizi savunmasında açıkça gördük. Çünkü kendisi Filistin'in üyeliğine çağrıda bulunmuş ve bütün dünya ülkeleri ve hakları arasında layık olduğu konuma gelmesi için çağrıda bulunmuştur. Ahmet Davutoğlu, New York'a sıradan ziyaretçi olarak gelmedi. Kendisi oraya aktif rol oynamak üzere geldi. Çünkü orada durmadı, tüm dünya ülkeleriyle iletişime girdi ve Filistin'in bu üyeliği elde etmesi için elinden gelen maksimum çabayı gösterdi."

Mahmud Abbas, Endonezya Dışişleri Bakanını da Filistin'in yanında yer aldığı için kutladığını söyledi. Şu an yaptıklarının sadece bir başlangıç olduğunu, sonuç olmadığını belirten Abbas, "Önümüzde hala uzun ve çetin bir yol var. Ancak bizler doğru yol üzerinde ilerlemekteyiz. Başkenti Kudüs olan, 1967 sınırları üzerinde tam bağımsız bir Filistin devletine ulaştıracak doğru yol üzerindeyiz. Bu Filistin'i başkenti de Kudüs olacaktır inşallah" dedi.
Bu büyük ulusal başarının, geçici sınıra sahip devletin komplosunu sona erdirdiğine vurgu yapan Abbas, "Bu komplo İsrail tarafından sürdürülen bir komplodur. Bu başarı 1967 yılında işgal altında olan Filistin'in bağımsız olduğun vurgulamakta ve Filistin'in başkenti Kudüs olan bir devlet olacağını ve Kudüssüz bir Filistin devletinin de olmayacağını vurgulamaktadır" dedi.

İSRAİL'E MÜZAKERE ÇAĞRISI

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in uzlaşı sürecine girmiş bulunduğunu söyledi. İşgal altındaki Filistin devletinin, içerisinde Kudüs'ün de bulunduğu Batı Şeria ve Gazze'den oluştuğunu belirten Abbas, "Ancak bu bölgeler asla ve asla parçalanamaz, tek bir coğrafi bütünlük arz etmektedir. Bizler en kısa zaman içerisinde Kahire ve Doha anlaşmalarını hayata geçirmeyi arzulamakta ve halka rücu ederek, uzlaşı sağlamak suretiyle Cumhurbaşkanlığı, yasama ve parlamento seçimlerini gerçekleştirmeyi arzulamaktayız. Bizim bütün umudumuz Kardeş Türkiye'nin ve diğer İslam aleminden kardeş ülkelerimizin Gazze ablukasının kaldırılması konusunda çabalarını talep etmekteyiz" diye konuştu.

İsrail hükümetinin Filistin'i cezalandırmak için paralarını bloke etme kararı aldığını, Kudüs ve çevresinde binlerce yeni yerleşim birimleri inşa etme niyetinde olduğunu açıkladığını belirten Abbas, şunları söyledi:
"Bu gerçekleşirse şüphesiz bizler o durumda başka şekilde cevap vereceğiz. Halkımızın korunması, topraklarımızın ve kutsal mekanlarımızın korunmasını şüphesiz elimizden gelen şekilde ve ilgili uluslararası kuruluşlara rücu ederek sürdüreceğiz. Bugün bizler barışa bir fırsat tanımak istiyoruz. İsrail hükümetini üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeye çağırıyoruz. Üzerine düşen görev yerleşim yerlerini genişletilmesini durdurması, tutukluları serbest bırakması ve 2008 yılında durdurulan müzakerelere dönmesi ve belli bir takvim içinde bunun gerçekleşmesi çağrısında bulunuyoruz."
Mahmud Abbas 10 Aralık 2012 tarihini asla unutmayacağını ve Filistin halkının da bu günü belleklerinde tarihi bir gün olarak anacağını söyledi. Abbas, "Çünkü ben burada yüce Türk milletiyle, TBMM önünde konuşmakta ve Filistin devletinin resmi olarak tanınmasından sonra ilk ziyaretimi buraya yapmış durumdayım. Size teşekkür ediyorum, Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Bize sunmuş olduğunuz ekonomik, diplomatik ve politik desteklerinizden dolayı minnettarım. Gazze ablukasını kırmak için hayatlarını feda eden Türk şehitlerini ve Filistin şehitlerini rahmetle anıyorum" dedi.
Abbas konuşmasının ardından yine ayakta alkışlanırken Başbakan Erdoğan tarafından salon dışına kadar uğurlandı.
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...