Çinliler Afrika'da bile taklitlerimizi yapıyor

- Güncelleme:
Çinliler Afrika'da bile taklitlerimizi yapıyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemci, Gana'nın başkenti Accra'da düzenlenen fuarda, Türkler'in Afrika pazarında da kendilerini göstermeye başladıklarını ve Çinliler'in Türk ürünlerinin taklitlerini yapmaya başladıklarını söyledi.

Çinliler, Türk ürünlerini taklitte sınırları Afrika'ya kadar genişletmeye başladı. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemci Afrika ve Ortadoğu Genel , Afrika'nın pek çok ülkesinde Türkiye'den gelen bazı markaların çok kısa bir süre içinde taklidinin görüldüğünü belirtirken, "Türk markası diye pazarda yer edinince Çinliler de boş durmadı. Ürünleri Çin'de üretip, tekrar Afrika'ya getiriyorlar. Çok kısa sürede üretip, pazara getirebiliyorlar. Viko bunlara bir örnek" sözlerini kullandı. Gemci, marka oluşturabilmenin gerekliliğine de dikkat çekerek bu tip örneklerin ilerleyen yıllarda da görüleceğini kaydetti. nbsp;

##tgvideo##


TUSKON, Gana'nın başkenti Akra'da düzenlenen 10. Uluslararası Yapı, İnşaat Malzemeleri, Emlak, Gayrimenkul Fuarı'na ev sahipliği yaptı. TUSKON'un fuarcılık şirketi Evrensel Fuar tarafından organize edilen fuara toplamda 128; Türkiye'den de 27 şirket katıldı. TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemci, Gana'nın Afrika'nın Dubai'si olarak görüldüğünü belirterek, sektörel olarak hangi alanların yatırım yapılabilir olduğu sorusunu ise "Şu yapılabilir, bu yapılamaz gibi bir yönlendirme yapmak bile yanlış olur çünkü Gana'da hiçbir şey yok. Gıda, tekstil, inşaat, kimya başta gelen yatırım fırsatı olan sektörler olarak gösterilebilir" diye yanıtladı. Fuara Türkiye'nin Gana Büyükelçisi Aydın Nurhan'ın yanı sıra Gana Bayındırlık ve İskan Bakanı Enoch Teye Mensah'ta katıldı.

100 bin dolarlık pazar araştırması
Gana'da bürokratik engellerin olmadığını ancak yanlış algılar yüzünden sorun çıkabildiğini hatırlatan Gemci, "Onların sisteminin nasıl işlediğini bilmememizden kaynaklanan bazı sorunlar var. Gana'ya yatırım yapana kadar, Afrika'nın pek çok ülkesini gezen ve 100 bin dolarlar harcayan işadamlarımız var. Bu anlamda yatırım sürecinde tecrübe sahibi kişilerden destek alınabilir" dedi. Fuarı kurarken en büyük amaçlarının ihracatı artırmak ve işadamlarının dış dünyayı tanımasını sağlamak olduğunu söyleyen TUSKON Afrika ve Ortadoğu Genel Sekreter Yardımcısı Timur Tiğdemir, "Angola ile genel bir fuarla başladık. Normalde Afrika'da genel fuarlar olur. Mozambik'te de bir genel fuar düzenlemiştik. Gana'da ise ilk defa sektörel bir fuar düzenliyoruz. 2013 yılında da bu fuarları yapmaya devam edeceğiz" bilgisini verdi. Ganalı bakanların da yatırım konusunda destek verdiğini hatırlatan Tiğdemir, Gana'da 10 yıla kadar vergi almama gibi bir yatırım kolaylığı sağlandığını söyledi ve isteyen işadamlarının bakanlarla bile direkt görüşebileceğini ifade etti. nbsp;

Afrika pazarında sabretmek şart nbsp;
Gana ile 500 milyon dolarlık ticaret hacminin olduğunu, hedefin ise yaklaşık 3 yıl içinde 1 milyon dolara ulaşmak olduğunu ifade eden Gemci şunları söyledi: "Gana'da sanayici ve işadamlarımızın paralarını alamama gibi bir durumla karşılaşacaklarını sanmıyorum. İnsan bilmediği yerlerin yabancısı. İnsan bilmediği pazarlarda zorlanabiliyor. Bir de bazı pazarlar zorlu olur. Bir iki kere gelirsin bir şey çıkmaz ama bir bakarsın en büyük ihracat yapmış ülkelerden biri haline gelmiş… O yüzden sabırla, tereddüte düşmeden bu pazarlara gelmekte fayda var. Zaman içinde mutlaka iş çıkarırsınız."

Futbol aşkına 1 milyon nbsp;dolarlık pazar hedefliyor
Gana'da düzenlenen yapı fuarına katılan firmalardan Pakteks Dış Ticaret Genel Müdürü Faik Topak, Gana'ya ilk kez geldiğini belirterek, "Batı Afrika'da katıldığım ilk fuar. Hedefimiz en azından 1 milyon dolarlık bir pazar yaratmak. Halı saha, duvardan duvara halı, otel halısı, cami halısı, yurt halısı, zemin malzemeleri, PWC ürünlerini satıyorum. Tabi en çok halı saha ve otel halısı satışı yapıyoruz" dedi. Gana'da sporun, özellikle futbolun çok önemli olduğunu ifade eden Topak, "Potansiyel var diye düşündük. Avrupalılar buraya çok mal satıyorlar. Çok halı saha yapıyorlar. Biz ihmal etmiştik. FİFA'nın Afrika ülkelerine halı saha desteği var. Bazı yerlerde FİFA ödüyor. Onlarla o tarz bir anlaşmamız olmadı ve Avrupalılara göre daha az ödediğimiz için o firmalar yönlendiriliyor bu işlere. FİFA'ya bunun için 1 milyon avro verilmesi gerekiyor." sözlerini kullandı. Eskiden Türkiye'de tek bir halı saha imalat firması varken, şimdi 10 tane olduğunu da söyleyen Topak, Bunların dört-beş tanesi yurtdışı ile bağlantılı. Dinarsu'nun yurtdışında birçok ülkeye ihracatını yapıyorum. Halı sahaları kendi adımızla satıyoruz. Otel halılarını ise Dinarsu markasıyla pazarlıyoruz. Pakteks'in Afrika'daki pazarı yüzde 10'dur şu anda. Dinarsu olarak Afrika'ya 30 milyon dolar ciromuz var. Pakteks'in ise 500 bin dolar kadar cirosu var" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...