Ankara'dan İran'a net mesajlar

/ Kaynak: OZEL
Ankara'dan İran'a net mesajlar

Politika Haberleri  / OZEL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Nükleer Başmüzakerecisi olan Said Celili ile görüştü.


ANKARA- Ankara dün İran'la ilgili 'nükleer' trafiğe ev sahipliği yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı ve nbsp; aynı zamanda Nükleer Başmüzakerecisi olan Said Celili ile görüştü.

##tgvideo##

Sıcak gündem maddeleriyle Erdoğan'la görüşmek üzere Başbakanlık'a gelen Celili'yi burada bir sürpriz bekliyordu. Erdoğan ile Celili arasındaki görüşmenin dün saat 11.00'de gerçekleşmesi planlanmıştı. Celili, İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur'la birlikte planlanan saatten birkaç dakika önce Başbakanlık'a geldi. Ancak aracından inen Celili'yi karşılayan olmadı. Hem Celili hem de Büyükelçi Hüseyinpur, birkaç kez saatini kontrol etti. Başbakanlık merdivenlerine yönelen Celili, objektiflere el sallayarak basamakları çıktı. Kapı girişinde tekrar duraklayan Celili ile Hüseyinpur'u, son anda Başbakanlık kapısından çıkan bir yetkili karşıladı. Başbakan Erdoğan ile Celili arasındaki görüşme de yaklaşık yarım saat gecikmeli başladı. Erdoğan, Celili içeri girdikten sonra Başbakanlık'a geldi. Görüşmeye, yanında dosyaları ve çantasıyla birlikte gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Değerlendirmelerin iki saat sürmesi dikkat çekti. Ankara'da, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile de ayrıca görüşen Celili'ye temaslar sırasında üç önemli konuda beklentiler iletildi ve uyarılarda bulunuldu.

DESTEĞİNİZİ ARTIRIN:
nbsp; Edinilen bilgilere göre Celili ile gerçekleşen görüşmelerde ana gündem başlıklarından birini terörle mücadele oluşturdu. Özellikle son dönemde teröristlerin Irak sınırı kadar, İran sınırını da aktif olarak kullandıkları yönündeki tespitleri Celili'ye aktaran Ankara, "Terör örgütüyle mücadelede daha fazla katkı bekliyoruz. Bu sorunun ortadan kalkması, ilişkilerin daha da derinleşmesi açısından önem taşıyor. Sınır bölgesinden geçişleri engelleyin" talebini iletti. Celili'nin de, işbirliğine verdikleri değeri vurguladığı belirtildi.

DİYALOĞU SÜRDÜRÜN:
Nükleer kriz konusundaki mesajlar da Celili'ye aktarıldı. Türkiye'nin, sorunun diplomatik yöntemlerle ve karşılıklı diyalogla çözülmesi yönündeki görüşü dile getirilirken, uluslararası camianın beklentilerine dikkat çekildi. Almanya ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin kabul edilen ortak karar tasarısındaki detaylar değerlendirilirken, "UAEK ile şeffaf işbirliğine gidilmesi, nükleer tesislerin denetime açılması ve BM kararlarına uyulması önem taşıyor. P5+1 ülkeleriyle diyalog sürmeli ve daha esnek hareket edilmeli" mesajı verildi.

SURİYE'DE AKAN KAN DURMALI:
Suriye'deki gelişmeler de iki saatlik Erdoğan-Celili görüşmesinin gündemindeydi. Celili'ye, bugüne kadar 120 bini aşkın Suriyeliyi ağırlayan Türkiye'nin yaşadığı sıkıntı anlatılırken, akan kanın durdurulmasının birinci öncelik olduğu kaydedildi. Erdoğan'ın, Beşar Esad yönetiminin meşruiyetini kaybettiği ve Türkiye'nin ülkedeki halkın beklentilerine paralel olarak demokratik adımları desteklediğini vurguladığı bildirildi. Celili'nin de Tahran'da 28 ülkenin katılımıyla yapılan "uluslararası istişare toplantısı"ndaki değerlendirmeleri Erdoğan ve Davutoğlu'na aktardığı bildirildi. İran, Beşar Esad yönetimi ile muhalefet arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.
Politika
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...