4+4+4'ün gerekçeli kararı

4+4+4'ün gerekçeli kararı

Politika Haberleri

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptal istemini oybirliğiyle reddeden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, TBMM'de 4+4+4'ün Anayasa'da öngörülen çoğunlukla son oylamasının yapıldığının açık olduğunu bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen kademeli eğitimle ilgili gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Anayasa Mahkemesi, TBMM'de 4+4+4'ün Anayasa'da öngörülen çoğunlukla son oylamasının yapıldığının açık olduğunu bildirdi. nbsp;CHP'nin TBMM İçtüzüğü ile Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle şekil bakımından iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında Anayasa'nın 148. maddesinde, kanunların şekil bakımından denetlenmesinin, son oylamanın öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı hususu ile sınırlı olduğunun hükme bağlandığı belirtildi. Anayasa'nın "Toplantı ve karar yeter sayısı" başlıklı 96. maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz" hükmü hatırlatılan gerekçede, nbsp;
dava dilekçesinde, 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un son oylamasının öngörülen çoğunlukla yapılmadığını iddiasına yer verildiği belirtildi. nbsp;
Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararında, şöyle denildi:
"TBMM Genel Kurul tutanaklarının incelenmesinden, Kanun teklifinin tümü üzerinde elektronik oylama cihazıyla yapılan açık oylama sonucunda, 387 oyun kullanıldığı ve bunlardan 295'inin kabul, 91'inin ret ve 1'inin çekimser olduğu, bu anlamda son oylamanın Anayasa'da öngörülen çoğunlukla yapıldığı anlaşılmaktadır. Anayasa'da öngörülen çoğunlukla son oylamasının yapıldığı açık olan ve şekil bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasına gerekçe olarak dava dilekçesinde gösterilen diğer hususlar yönünden incelenme olanağı bulunmayan 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Anayasa'nın 148. maddesine aykırı değildir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...