Hackerlar için yeni hedef uydular

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Hackerlar için yeni hedef uydular

TÜRKİYE Haberleri  / OZEL

Çoğu ülkenin el altından destek verdiği hackerlar, çatışma bölgeleri üzerinde hizmet veren uyduları devre dışı bırakmak, geçici olarak kör etmek hatta düşürmek gibi eylemler düzenliyor. Rusya, Çin, İsrail ve İran gibi ülkelerin donanım desteğini alan hacker grupları, ABD başta olmak üzere batılı devletlerin uzaydaki uydularını ele geçirme yarışına girdi.

Soğuk savaş rüzgârlarının estiği bugünlerde, çoğu ülkenin el altından destek verdiği hackerlar, ABD başta olmak üzere batılı devletlerin uzaydaki uydularını ele geçirme yarışına girdi. Özellikle çatışma bölgeleri üzerinde hizmet veren uyduları devre dışı bırakmak, geçici olarak kör etmek hatta düşürmek gibi eylemlere girişen hacker gruplarına, Rusya, Çin, İsrail, İran gibi ülkeler donanım desteği veriyor.
Uydu hackerlığı konusunda en ciddi veri geçtiğimiz yıl ABD Kongresi'nde ele alındı. 2011 Çin raporunda yer alan bilgilere göre; Çinli korsanlar 2010 yılında iki defa, 2007 ve 2008 yılında en az 4 defa ABD uydularını geçici olarak yönetti ya da belli bir süre kullanılamaz hale getirdi. nbsp;

ÇİN HÜKÜMETİ DESTEKLİYOR
The Wall Street Juornal Gazetesi'nde geçtiğimiz yılın Kasım ayında çıkan habere göre Çinli korsanlar ABD uydularına yönelik saldırıda kendi hükümetlerinden geniş şekilde destek aldı. Bir başka raporda ise Norveç uydusuna yapılan saldırıya ayrıntılı olarak yer verildi. nbsp;İklim ve çevresel değişiklikleri incelemek için kullanılan Terra EOS AM-1 uydusuna ilk defa Ekim 2008'de 9 ila 10 dakikalık müdahalede bulunulmuş, ABD yönetimi bu konuda Çin'i suçlamıştı.
Son iki yıl içerisinde dünya genelinde 20'den fazla uydunun düştüğünü hatırlatan uzmanlar, "Çoğu ekonomik ömrünü tamamlamış olsa bile, devre dışı kalması şüpheli soru işaretleri taşıyan uydular da var. Son dönemde Rus ve Çinli hacker gruplarının bu konuda çalıştığı biliniyor" değerlendirmesini yapıyor.

ABD UÇAĞI İRAN'IN ELİNDE
Uydu hackerliği konusunda İran'ın Rus ve Çin'den yazılım desteği aldığı iddiası ABD'yi düşündürüyor. Geçtiğimiz Aralık ayının ilk haftasında ABD Kuvvetleri'ne ait bir RQ-170 İnsansız Hava Uçağı'nı ele geçiren İran yönetimine, Rusya'nın teknik destek, Çin'in ise yazılım desteği verdiği iddia ediliyor. nbsp;Rus ve Çin yönetimi bu iddialar karşısında sessiz kalırken Tahran hükümeti ABD uçağını kendi uyduları aracılığıyla ele geçirdiğini öne sürmüştü.

İSRAİL UYDULARI KARARTMIŞTI
Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen kanlı baskın sırasında İsrail Hava Kuvvetleri, Akdeniz üstünde bulunan ve denizcilerin kullandığı çok sayıda haberleşme uydusuna karartma uygulamış, gemi ve limanlar için kullanılan GPRS sistemini de devre dışı bırakmıştı. İsrail aynı yöntemi sık sık Filistin ve Arap ülkelerine ait TV vericisi uydulara uyguluyor.

Uydu ele geçirmek komplike bir iş...
Uyduların kontrol edilmesi ya da devre dışı bırakılması konusunda hackerlar ikiye bölünmüş durumda. Ülkelerin istihbarat servisleri tarafından kullanılmaya karşı çıkan korsanlar uydu hackerlığını daha çok soğuk savaş figüranlığı olarak görüyor. Uydu hackerliği için devletlerin destek vermesi gerektiğini söyleyen forum yöneticileri, "Uydu ele geçirmek bir bilgisayarı ele geçirmekten çok daha komplike bir iş. Böyle bir saldırıda haberleşme ve uydu mühendisleri ve tabi uydu yazılımları hakkında bilgisi olan mühendisler olmalı. Bunlara donanım desteği veren her ülke, her kuruluş dilediği uyduyu ele geçirebilir" ifadelerini kullandı.


nbsp;Hackerlar için yeni hedef uydular
Terra EOS AM-1 uydusuna 2008'de yapılan müdahale ile ilgili ABD yönetimi Çin'i suçlamıştı.



Hackerlar için yeni hedef uydular nbsp;

26 Dolara düşürmüşler!
4 Aralıkta düşürülen RQ-170 tipi insansız ABD casus uçağının görüntüleri İran devlet televizyonunda yayınlandı. İddiaya göre, ABD'nin İran tarafından düşürülen insansız casus uçağı, internetten 26 dolara satın alınan bir programla 'hack'lenmiş... Pentagon yetkilileri, dünyada 50 ülkenin kullandığı bu uçakların en zayıf noktasının kolayca 'hack'lenmeleri olduğunu daha önce kaydetmişti.
nbsp;







TÜRKİYE
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...