Tarihî kavşaktayız

Tarihî kavşaktayız

GÜNDEM Haberleri

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, "Türkiye'nin, silahların sustuğu bir ortama ihtiyacı var. Konu sadece PKK'nın silahsızlandırılması değil. Yeni ve demokratik bir Türkiye hedefidir" dedi.

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın "İmralı ile yine görüşmeler olabilir" açıklamasıyla yeni bir süreci başlattığını söyledi. Erdoğan'ın Kürt ve terör sorununu çözmede kararlı olduğunu belirten Öneş, "AK Parti genel kongresinde konuşacak olan Başbakan Erdoğan'ın yapacağı konuşmanın ifade edilen şekilde demokratikleşen Türkiye çizgisinde olacağı konusundaki emareler insana biraz umut veriyor. Başbakanın, Adalet Bakanının ve Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları dikkate alındığında 'evet bu defa hazırlıklar yapılarak planlı, stratejik bir çözüm sürecine gidiyor muyuz' sorusunu sorduruyor bana. Böylesine kapsamlı bir çözüm politikası çerçevesinde sürekliliğe sahip ateşkes şartları oluşturularak silahların bırakılmasını ortaya çıkarabilecek bir sürecin başlamasını temenni ediyorum. Türkiye buna ihtiyaç duyuyor" dedi. Müzakere sürecinde sadece Öcalan'ın muhatap alınmayacağını bütün enstrümanların dahil edileceğini kaydeden Öneş, "Karşı karşıya olduğumuz konu sadece PKK'nın silahsızlandırılması meselesi değildir. Yeni ve demokratik bir Türkiye hedefidir. PKK gibi silaha başvuran bir hareketin de sonlandırılması, Türkiye demokrasisinin güçlendirilmesi, kurumsallaştırılması, yeni bir anayasa inşasıyla birlikte yeni bir Türkiye'nin oluşturulması meselesidir. Meseleye böyle bakılırsa çözüm kolay ve düşünülenden de çok kısa zamanda olabilir" diye konuştu. Türkiye'de toplumsal bir ayrışma yaşanmaması için yeni anayasanın şart olduğunu belirten Öneş, CHP, MHP ve BDP'nin de barış sürecine destek vermesi gerektiğini belirtti. Bir dönem Öcalan ile devlet arasındaki görüşmeleri yaptığı iddia edilen Balıkçı lakaplı İlhami Işık ise İmralı ile yapılan görüşmelerin Haziran ayında başladığını şimdiki sürecin bunun meyvesi olduğunu söyledi. Işık, "Öcalan ile görüşmeler Haziran ayında yeniden başlamıştı. Ancak bu görüşmeleri Türkiye değil İran kesti. İran da kendine göre bir Kürt ekseni oluşturdu" dedi. Işık, CHP'de ulusalcı kanadın süreci baltalamaya çalıştığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...