Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yıldız: Gaz var ama rezerv belli değil

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Yıldız: Gaz var ama rezerv belli değil

Ekonomi Haberleri  / İHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Matkabın ucunun petrole veya doğalgaza değmeden, onların çıkartılmasının, ekonomikliğinin ortaya konmadan herhangi bir petrolü veya doğalgazı bulmuş sayılmadıklarını belirterek, " Orada, diyelim ki Istranca'da böyle bir doğalgaza rastlanmış olması, doğalgazın çıkartıldığı anlamına gelmiyor" dedi.





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TGRT Haber'de Batuhan Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Istıranca'da doğalgaz bulunmasına ilişkin değerlendirmeler yapan Bakan Yıldız, matkabın ucunun petrole veya doğalgaza değmeden, ekonomikliği ortaya konmadan herhangi bir petrolü veya doğalgazı bulmuş sayılmadıklarını belirterek, " Orada, diyelim ki Istranca'da böyle bir doğalgaza rastlanmış olması, doğalgazın çıkartıldığı anlamına gelmiyor. Tam tersi bir kısım arkadaşlar, 'Doğalgaz bulmaya ihtiyacınız mı vardı?' diyor. Herhangi bir dönemden, herhangi bir zamandan bağımsız olarak, gelişen Türkiye'de buna ihtiyacımız var. Bizim şahsi olarak herhangi bir bu manadan kaygımız yok. Bizi tanıyanlar bilirler" şeklinde konuştu. Yıldız, Karadeniz'de henüz doğalgaz araştırmalarının devam ettiğini belirterek, "Doğalgaz var ama kat metreküp olduğunu araştırıyoruz" dedi.
##tgvideo##
Bakan Yıldız, şehit haberleri ile ilgili olarak, bu haberlerin herhangi bir ümit kırıklığına yol açmadığını ifade ederek, "Tam tersi kararlılığımızla alakalı bir şey bu. Bu kadar büyüyen, gelişen, ilerleyen Türkiye'nin, bir çok zorluğun üstesinden gelen Ak Parti Hükümetimizin er ya da geç bu terör belasının da üstesinden geleceğine inanıyorum. Bu bir ahenk meselesi. Ve biz bununla alakalı bütün gayretlerimizi, çabalarımızı gösteriyoruz. İrademiz bu konuda tam. 'Silah bırakacak mısınız, bırakmayacak mısınız?' gibi sorulara Sayın Başbakanımızın çok net bir cevabı var: "Eğer terör örgütü silahını bırakacaksa, tabi ki operasyonlarımız biter." Bu konu son derece net. Türkiye güçlendikçe bu tür terör belasının olduğu yıllar, hep bir atılım yapma yıllarıyla paraleldir. Türkiye hele de ilk 10 ekonomi arasına girmeyle alakalı 2023 yılı hedeflerini açıkladıktan sonra büyüme rakamlarına bakalım. Dünyanın büyüme hızı özellikle Avrupa ve Avrasya coğrafyasında yüzde yarımlar civarındayken, bir kısım ülkelerde de eksi yarımlardayken, yani küçülüyorken, Türkiye'de özellikle enerjideki büyüme rakamlarının yüzde 9'lara kadar varıyor olması dikkat çekicidir. Böyle bir ortamda Türkiye'yi nasıl zayıflatırsınız, nasıl güçten düşürürsünüz? Terör var, bu terörden dolayı siyasi istikrarın bozulmasına yönelik bir çalışma. Bu yalnızca bir iktidar partisinin problemi değildir. Türkiye'nin ortak paydasına konacak, iktidarıyla muhalefetiyle hep beraber üstüne gitmemiz gereken bir husustur. Şehitler üzerinden, terör üzerinden politika yapılmaz" diye konuştu.
1 aydır Irak'tan gelen petrol boru hattına sürekli olarak düzenlenen saldırılarla ilgili olarak, şöyle konuştu : "Taşınan Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından geçen ham petrolün gelirine Irak'ın tamamı sahiptir. Türkiye'nin o gelirlerden herhangi bir payı bulunmamaktadır. Türkiye o boru hatlarıyla taşıdığı petrolün taşıma parasından faydalanmaktadır. O boru hattı tam kapasiteyle çalıştığında direk ve dolaylı gelirlerin toplamı 1 milyar TL'ye yaklaşacaktır. Bu ciddi bir rakam. Bizim 3. yılın sonunda petrolün tamamı taşınmıyor olsa bile belirli bir fiyat üzerinden yaptığımız bir anlaşma var. 15 yıllık bir anlaşmadır bu. Irak'ın ekonomisine zarar vermeyle alakalı bi bölümü vardır bu işin. İkincisi, Türkiye'nin yürüttüğü enerji projeleriyle alakalı. İster barajlar olsun, hidroelektrik santraller olsun, ister ham petrol boru taşıma hatları olsun, bunlara zarar vermeyle alakalı özellikle bir nokta oluştu. Hem İçişleri Bakanımızla, hem de Jandarma Genel Komutanımızla yaptığım görüşmelerde özellikle önlemler alınacağını söylediler. Özellikle mayınlı arazilere sivil insanların girmesi doğru değil. Bunların belli bir kontrolden geçirildikten sonra yapılması doğrudur. Biz tekrar petrol sevkiyatını başlattık. Çok hızlı bir ekibimiz var. Bunun maddi zarardan daha ziyade, devletin iradesini zayıflatmaya yönelik bir yanının olduğunu biliyoruz. Yükseova'da ve Şırnak'ta yapılan havaalanlarımız var. ORadaki iş makinalarını yaktılar. Peki o havaalanından kim yararlanacak? Bölge halkı. Güya, onların diliyle haklarını korumaya çalışan Kürt halkı yararlanacak. Kürt vatandaşlarımız bizim hiçbir ayrım yapmaksızın o hizmetlerden yararlanmasını istediğimiz insanlarımız." (NC-
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğalgaza zam söylentilerinin arttığına işaret eden Yıldız, "Kamuoyunda bahsedilen zam miktarları doğruyu yansıtmıyor. Henüz görüşmelerimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.
KKTC'de petrol aramaları konusunda Shell ile görüşmelerin tamamlandığını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz ve petrol aramalarına 500 milyon dolar bütçe ayırdığını anlattı.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...