Sarkozy çatlayacak

Sarkozy çatlayacak

GÜNDEM Haberleri

Fransa, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunu kapattığı maddeleri tekrar açıyor. Sarkozy'nin çıkarttığı 'katılım' kelimesi programa yeniden konuluyor ve Türkiye'den övgüyle söz ediliyor.

Fransa tarafından AB ile Türkiye yaklaşmasına engel teşkil eden "katılım" kelimesini yeniden metinlere konuluyor. Fransa, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde Paris açısından "yasaklı" kelime haline gelen ve Türkiye aleyhine işletilen "katılım" kelimesi, 13-14 Aralık'ta yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisine yeniden konulacak. Avrupa Birliği dışişleri bakanları tarafından bugün ele alınan taslak belgede, "Katılım müzakerelerinin yakın zamanda tekrar ivme kazanması her iki tarafın da çıkarına" vurgusu yer aldı. nbsp;Türkiye'nin önemli bölgesel rolüne dikkat çekilen belgede, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki düzenli siyasi diyaloğun artmasından memnuniyet duyulduğu belirtiliyor. Belgede, Türkiye'nin dinamik ekonomisinin bütün Avrupa kıtasının refahına katkıda bulunduğu kaydediliyor.Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki reformlar açısından eşik olmayı sürdürmesinin önemine işaret edilen taslak belgede, Avrupa Birliği'ne katılımın olmazsa olmaz şartlarından olan siyasi kriterleri karşılaması konusundaki endişeler dile getiriliyor. Bununla birlikte kadın hakları ve cinsiyet eşitliği alanlarında alınan tedbirler, asker üzerindeki sivil denetimin artırılması ve 3. yargı reformu paketi olumlu karşılanıyor. İfade ve medya özgürlüğü, gazetecilerle ilgili davalar ile internet sitelerine yönelik yasaklar eleştiriliyor. Terörle mücadele yasalarının geniş yorumlanması da Avrupa Birliği'nin eleştirdiği bir başka unsuru oluşturuyor.


ESKİ BAŞKANDAN İTİRAF
Türkiye'yi AB'ye nbsp;

almamakla çok nbsp;
büyük hata yaptık nbsp;

Avrupa Komisyonu eski Başkanı ve Fransa eski Bakanlarından Jacques Delors, birçok AB üyesi ülkenin daha işin başında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını, bunun ise büyük bir yanlış olduğunu söyledi. Yıllar sonra itiraflarda bulunan Delors, "Türkiye'yi AB'ye almamak büyük bir hataydı. Almadık da ne kazandık! Hiçbir şey... Aksine bundan Türkler değil biz Avrupalılar zarar gördük. Türkleri bir an önce üye yapmamakla çok şey kaybettik. Ben o zaman üye ülkelere 'konuyu hemen kestirip atmayın, dedim. Bana karşı çıktılar. Şimdi gelinen noktaya bakın. Fazla söze gerek yok. Her şey ortada zaten" dedi. nbsp;Delors, Türkiye'nin AB'ye alınmamasıyla 'Hristiyan kulübü' anlayışının da güçlendiğini bildirdi. nbsp;











UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...